Čtyři tisíce tun pšenice. To je částečný výsledek sklizně Zemědělského obchodního družstva (ZOD) v Brništi. Kromě pšenice pěstují ještě řepku nebo ječmen, sklizeň právě v těchto dnech finišuje. Letošní sezóna se brnišťským zemědělcům mimořádně vyvedla, ač prognózy pro zbytek republiky nejsou vůbec příznivé.

Podle předsedy představenstva firmy Petra Kubíčka se na polích v okolí Brniště sešly hned tři pozitivní faktory najednou.

„Jsme poměrně vysoko, tudíž u nás prší více než v nížinách na Moravě nebo v Polabí. Navíc nám neuškodily letošní prudké mrazy, protože rostliny byly schované pod sněhem. Ostatním zemědělcům vše zmrzlo a museli na jaře přesívat," upřesnil Petr Kubíček s tím, že k výhodné poloze se přidala ještě výborná strategie firemních agronomů a kvalitní technika.

Zrno musí být suché

ZOD Brniště obhospodařuje přes dva tisíce hektarů orné půdy. Na pole vysazují řepku, pšenici, ječmen, žito, oves a také takzvaný triticale, který slouží jako krmivo. Letos se u všech plodin dostali na vyšší výnosy z jednoho hektaru, než je dlouhodobý průměr.

Sklizeň v Brništi začíná v polovině července, pokud neprší, končí v polovině srpna. „Je potřeba, aby se zrno uskladnilo úplně suché. Jinak hrozí, že zplesniví," upřesnil Roman Beran z oddělení rostlinné výroby ZOD Brniště.

Jeden kombajn dokáže za den sklidit až 30 hektarů pole. Zhruba polovina úrody pak putuje do skladů ZOD Brniště, zbytek jde ven.

Uspořádají dožínky

Na pole zemědělci vyjíždějí, až opadne rosa. Čím více se blíží konec srpna, tím začínají sklízet později. Rosa se na polích totiž drží delší dobu.

„Třeba dnes jsme začali až v jednu hodinu odpoledne. Na polích jsme často až do setmění. Potom už se sklízet nedá, protože okamžitě s tmou začíná padat rosa," vysvětlil Roman Beran. Nyní už jim zbývá jen posledních 50 hektarů pšenice. Sklidit jim to potrvá několik dní. Úspěšnou sezónu budou v Brništi oslavovat na Dožínkách 15. září.

Souběžně s tím, jak končí sklizeň, rozjíždějí se na polích podzimní práce. Zasetá je už část řepky. Zemědělce ještě čeká orba, hnojení, musí zasadit zbytek plodin. Práce na poli končí v polovině listopadu. „Přes zimu se udržují zemědělské stroje, celkově se uklízí. Jarní práce se znovu rozbíhají na začátku března," doplnil Petr Kubíček.