V českolipské nemocnici působil celý život jako radiodiagnostik a měl ji rád. Pro nemocnici, kolegy i pacienty se snažil dělat to nejlepší, co uměl.

Vratislav Škoda se narodil 6. května 1956 v Novém Boru. Absolvoval Gymnázium v České Lípě a 3. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Od 1. srpna roku 1981 byl lékařem českolipské nemocnice, kde pracoval na radiodiagnostickém oddělení. Získal ve své specializaci dvě atestace a nějaký čas vykonával také funkci zástupce primáře.

Dlouhodobě byl předsedou místní organizace Lékařského odborového klubu Svazu českých lékařů (LOK-SČL). V ústředí této profesní a odborové organizaci lékařů byl také členem Revizní komise. Neustále se zajímal o veřejné dění a nebál se pro spolupracovníky a spoluobčany angažovat. Žil v Novém Boru a s manželkou vychoval dvě děti.

V září 2012 v rozhovoru pro českolipské i-noviny uvedl, že po ukončení studia na lékařské fakultě se s novou nemocnicí v České Lípě tak říkajíc profesně „narodil". „V roce 1981 byla otevřena na jaře a já do ní jako lékař zaměstnanec poprvé vstoupil na podzim. Zprvu jsem uvažoval, že po ukončení studia na lékařské fakultě zůstanu pracovat v Praze, ale převážil můj zájem nastoupit a pracovat v novém zařízení od počátku jeho existence. Jsem rodák z Nového Boru a to doslova, protože jsem se narodil v porodnici nemocnice v Novém Boru jen nedlouho před jejím zrušením. Byla v budově dnes již též zrušené léčebny dlouhodobě nemocných," vzpomínal doktor Škoda.

Chybět bude svým nejbližším, rodině a přátelům, ale také kolegům a pacientům.

„Doktor Škoda byl zkušeným odborníkem, zodpovědným lékařem, jeho předčasného úmrtí je mi velmi líto a pro nemocnici to je nemalá ztráta," řekl Radek Havlas, lékařský ředitel a předseda představenstva Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa.

Čest jeho památce!