Nesnadnou volbu budou mít už za deset dnů voliči na Českolipsku. Kromě široké palety kandidátů v komunálních volbách, musí vybrat svého senátora pro příštích šest let. A i tady mohou přemítat hned nad devíti kandidáty.

Pro usnadnění volby jsme je všechny podrobili malé „palbě" otázek. Je specifická tím, že kandidáti neodpovídali na stejné dotazy, ale redakce připravila pro každého z kandidátů jinou trojici otázek, dotyčným ušitou na míru.

Otázky ale často sledují společný cíl či téma. Třeba to, zda je lepší senátor nový nebo zaběhnutý či co mají kandidáti pocházející z jiných okresů společného s Českolipskem. Vaše názory na odpovědi kandidátů můžete posílat na mailovou adresu redakce: ceskolipsky@denik.cz

Kapoun: Jedinec a nováček v Senátu neprorazí

Vyšlo to bezvadně: velkou anketu s kandidáty na senátory zahajuje současný senátor. Lepší start jsme si přát nemohli. Záměr to přitom opravdu nebyl. Při určování pořadí kandidátů pro naše dotazníky se řídíme úředním seznamem zaregistrovaných přihlášek. A na něm je jako první ČSSD a její kandidát Karel Kapoun.

Nikomu z vašich předchůdců na pozici senátora za volební obvod Česká Lípa se zatím nepodařilo post obhájit. Proč nebo v čem by to podle vás bylo pro obyvatele Českolipska výhodné, aby je v Senátu zastupoval už „zaběhnutý" senátor?

Nový senátor začíná „na zelené louce", od nuly. Teprve po dobu mandátu, pozvolna, postupně získává řadu kontaktů, informací a především zkušeností, kterými může pomoci řešit problémy v senátním obvodu. Já jsem se práci v senátu, která je skutečně odlišná od práce například v obci, také musel učit. Utíkal tak někdy zbytečně čas. Ale mám čisté svědomí, že jsem ji nikdy neodbýval a zároveň nepřestal vnímat i řešit běžné starosti lidí ze svého regionu. Mojí výhodou bylo i působení v silném senátním klubu ČSSD, který dokázal prosazovat to, na čem se dohodl. Jedinec a navíc nováček, byť nyní slibuje sebevíc, nemá šanci s ničím prorazit.

Devět kandidátů. Nejvíc v historiiDevět letošních kandidátů do Senátu ve volebním obvodu Česká Lípa je rekordním číslem. Před šesti lety se jich o křeslo v Senátu ucházelo sedm a v roce 2002 dokonce jen pět kandidátů. Ve vůbec historicky první volbě do Senátu v roce 1996 kandidovalo na Českolipsku sedm lidí.

A mimochodem, obhájit mandát senátora se tady nepodařilo jen Miroslavu Coufalovi, protože Karel Tejnora tu možnost od ODS neměl.

Vašich soupeřů v letošních senátních volbách, kteří nepocházejí z Českolipska, se budeme mimo jiné ptát, jestli si myslí, že je lidé v České Lípě a okolí dobře znají. Jak je to u vás naopak v těch částech, které patří do našeho volebního obvodu, ale nejsou součástí okresu Česká Lípa, tedy část Hrádecka, Chrastavska, Mělnicka. Znají vás tam, jezdíte tam?

Pravidelně a poměrně často, i když nejsem zrovna typ senátora, co musí být viděn na každé „slávě". Po regionu jezdím nejen nyní, kdy jsem zvolil kontaktní kampaň, ale vlastně po celou dobu mandátu.

Hned na počátku mandátu jsem nabídl svoji pomoc všem starostům a bylo jen na nich, zdali mne osloví, či nikoliv. Ale pokud se na mě některý obrátil nebo jakýkoliv občan ze senátního obvodu, vždy jsem se snažil pomoci, minimálně alespoň radou. Občas jsem od místních slyšel, že jsem první senátor, který se u nich od vzniku senátu vůbec objevil. Dlužno dodat, že zrovna zdejší obvod je velice rozlehlý a během volebního období se dokonce rozšířil o část Mělnicka a o to více byla tato práce náročná.

V politice se na všech úrovních pohybujete už řadu let. Lidé vás mohou znát nejen jako senátora, ale také jako místostarostu Doks, bývalého krajského i městského zastupitele. Co ale budete dělat, až nebudete mít žádnou politickou funkci? Čemu se budete nebo chcete věnovat?

Nikdo nejsme nenahraditelný. Pokud volič rozhodne, že moje účinkování v politice skončí, svět se nezboří a budu žít svůj rodinný život jako každý jiný. O žádnou „trafiku" nestojím. Když bych si nenašel pracovní uplatnění což v 61 letech asi snadné nebude, tak bych asi využil možnosti předčasného důchodu. Ale jinak se určitě nudit nebudu, protože kromě rodiny mám mimopracovních aktivit, zejména ve sportu, hodně.

Pokud mně zdraví dovolí, rád se budu dál angažovat v kopané jako funkcionář na krajské, okresní i klubové úrovni. A stále aktivně působit jako rozhodčí v okresních soutěžích.

Karel Kapoun (ČSSD).Karel Kapoun (ČSSD)• v týdnu před volbami oslaví 61. narozeniny
• je ženatý, má dvě dospělé dcery a vnuka
• je absolventem Vysoké školy lesnícke a drevarske ve Zvolenu, oboru se věnoval téměř dvě desetiletí v Severočeských dřevařských závodech Lineta v České Lípě
• místostarostou Doks je nepřetržitě už 12 let
• v letech 1995 až 2013 byl předsedou Okresního fotbalového svazu na Českolipsku, nyní je místopředsedou
• od roku1978 je aktivním fotbalovým rozhodčím

Dvořák: Chci se zaměřit na zlepšení podmínek zaměstnanců

Dalšího z kandidátů na senátora lidé na Českolipsku možná tolik neznají. Jan Dvořák, městský policista ze Zákup, přitom zastává významné politické funkce. Je krajským zastupitelem a také předsedou krajského výboru pro zdravotnictví. Mimoto je také členem zastupitelstva v Zákupech.

Říká se, že do senátu lidé volí podle osobností, ale senátory za Českolipsko dosud byli výhradně kandidáti v té době nejsilnějších politických stran ČSSD a ODS. Věříte tomu, že se nálada na Českolipsku změnila natolik, aby si lidé vybrali kandidáta KSČM? A proč?

Věřím tomu, jinak by nemělo smysl kandidovat. A proč? Voliči by již měli mít dostatek zkušeností s plněním předvolebních slibů ODS, ČSSD i některých dalších stran. Připomeňme si třeba problém církevních restitucí a postoje těchto politických stran.

Jako krajský zastupitel jste také předsedou krajského výboru pro zdravotnictví, ale profesí jste městský policista. Co je vám bližší: zdravotnictví, nebo oblast bezpečnosti? Na co byste se chtěl v Senátu zaměřit?

Podle mého názoru jsou tyto oblasti blízké. Na jedné straně se jedná o zdraví lidí, na druhé o jejich bezpečnost. Co se týče vedení zdravotního výboru, ten projednává rozvoj zdravotnictví v kraji, zajištění financování atd. Samozřejmě jsem se musel hodně naučit, ale díky výborným spolupracovníkům a pracovnicím krajského úřadu se to daří.

A na co bych se chtěl v senátu zaměřit? Dlouhá léta jsem pracoval jako odborový předák, tak hlavně na pracovní podmínky zaměstnanců, na zlepšení zákoníku práce a jeho dodržování, alespoň tak jako ve starých zemích EU.

Nejvíc mi vadí pracovní agentury a pracovní podmínky jejich zaměstnanců.

O vaší nominaci do senátních voleb musely rozhodovat až ústřední orgány vaší strany, protože společně s vámi byla původně navržena také českolipská zastupitelka a bývalá poslankyně Marie Nedvědová. Proč se KSČM na Českolipsku nedokázala shodnout na jednom kandidátovi?

Podle našich stanov rozhoduje o nominaci kandidáta do Senátu náš ústřední výbor. Okresní a krajské konference KSČM na návrhy svých základních organizací navrhují své kandidáty. Rozhodující slovo má plénum ústředního výboru. Nebyli jsme jediný volební obvod, kde se rozhodovalo mezi dvěma kandidáty. Podle mého názoru je lepší, když se vybírá z více kandidátů.

Jan Dvořák (KSČM).Jan Dvořák (KSČM)• narodil se v roce 1967
• je ženatý, má tři děti a vnouče
• je krajským zastupitelem a šéfuje krajskému výboru pro zdravotnictví
• pracuje jako strážník v Zákupech, kde žije většinu svého života
• maturitou zakončil učební obor mechanik strojů a zařízení Středního odborného učiliště Vagónka Česká Lípa
• poté 20 let pracoval v Crystalexu jako zámečník a předák kovorytecké dílny. Odborářem Crystalexu byl až do roku 2009

O Senát se v Lípě ucházel chartista i diplomat

Českolipsko - Bývalý velvyslanec na Slovensku hrál v roce 1996 roli hlavního favorita senátních voleb na Českolipsku. Byl jím Filip Šedivý, kandidát ODS. Šedivý zvítězil s přehledem v prvním kole, ale v následném „duelu" ho smetl lékař Miroslav Coufal. Konkurentem obou mužů v 1. kole byl také oblíbený chartista Ladislav Lis, kovboj z přírodní rezervace Peklo. Lise i Šedivého spojuje smutná věc, ani jeden se už dnešních dnů nedožil. Lis zemřel už v roce 2000, Šedivý v 54 letech v roce 2008.