Na Českolipsku je dlouhé roky problém sehnat zubaře. Většina nové pacienty nepřibírá. A od nového roku máme v okrese další problém. Nebude fungovat víkendová zubní pohotovost. Příčinou je nezájem ze strany zubařů. Českolipany ošetří v Liberci.

„Liberecký kraj letos vyhlašoval dvě veřejné zakázky na poskytování stomatologických pohotovostních služeb na Českolipsku a na Semilsku na rok 2017. Bohužel se ani z jednoho okresu nikdo nepřihlásil," uvedla Kateřina Gerö z odboru zdravotnictví Krajského úřadu Libereckého kraje.

Kraj proto vyhlásil veřejnou zakázku pro celý kraj. Přihlásil se jen jeden uchazeč. Zubní pohotovost o víkendech a svátcích bude zajišťovat firma Liberecká Dentální. Dalším oříškem je, že pohotovost funguje pouze od 18 do 22 hodin. „Jelikož je pohotovost jen ve večerních hodinách a na Českolipsku a Semilsku zubní pohotovost nebude, rozhodla se pomoci zubní pohotovost v krajské nemocnici, která bude ordinovat o víkendech a ve svátcích od 8 do 15 hodin," dodává Kateřina Gerö.

Zubaři na Českolipsku se dosud v držení pohotovosti o víkendech a svátcích střídali.

Může být i hůř

„Není to ideální stav, ale jsem rád že se podařilo vůbec nějakou pohotovost na celém území kraje zajistit. Vypovídá to o nešťastném nastavení systému financování zdravotnictví. Pojišťovny financují jak praktické lékaře tak zubaře, zatím je problém sehnat zubaře, ale bojím se, že nás čeká doba, kdy bude problém sehnat i praktického lékaře," řekl Deníku hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Hejtman se bude hned na začátku nového roku situací zabývat. „Určitě je to jedno z témat, které mam připravené na setkání s generálním ředitelem Všeobecné zdravotní pojišťovny, se kterým se mám v příštím týdnu setkat," dodal Půta.

Obyvatelé Českolipska touto zprávou nadšeni nejsou. „Lituji lidi, které potká bolest zubů a nemají vlastní auto. Přeci jen i ta hromadní doprava do krajského města o víkendech a svátcích není nic perfektního," uvádí Hana Michalíková ze Sloupu v Čechách.

V pracovních dnech je situace lepší. Od pondělí do pátku mezi 17. a 20. hodinou zajišťuje stomatologickou pohotovost STOMINAS s.r.o., kterou lidé najdou v areálu Nemocnice s poliklinikou (vchod C).