„Nevypouštíme je úplně do volné přírody, ale budou se moci pohybovat v rámci celé obory na bezmála čtyřech tisících hektarů. Doposud měli k dispozici jen několikahektarový výběh,“ popsal vypouštění zubrů Miloslav Zikmund, oborník z Vojenských lesů a statků Mimoň.

Pět zubrů dovezli lesníci na Českolipsko před více než rokem z Polska. Čtveřici samic si objednali v Bělověžském národním parku, pátý do počtu, býk, pochází z Kampinoského národního parku. Zvířatům, která tu naposledy volně žila před třemi sty let, se přitom Českolipsko zřejmě zalíbilo.

„Hned během prvního roku se narodila tři mláďata, vypouštět je teď budeme všechny, včetně mladých,“ upřesnil Miloslav Zikmund.

Podle něj Vojenské lesy a statky plánují, že skupina, která už teď patří k největším zubřím stádům u nás, by měla postupně mít pětadvacet až třicet kusů, čímž by se stala českým unikátem.

O přesném termínu, kdy k vypouštění zubrů do velké obory dojde, vedení Vojenských lesů a statků ještě definitivně nerozhodlo, „Bude to ale zřejmě už za pár dnů, na konci března,“ míní oborník.

Vypuštění zubrů vítá i radnice v Ralsku, ačkoli nečeká, že by se kvůli tomu v obci nějak masivně zvedl cestovní ruch. „Není to zoologická zahrada, kde bývají zvířata v malém výběhu, tady jde o rozlehlou oboru. Ale tím to možná bude tajemnější a zajímavější, když lidé budou muset ty zubry hledat,“ myslí si starosta Ralska Miroslav Králík.

Zubr evropský je největší volně žijící přežvýkavec v Evropě. Ve volné přírodě byl vyhuben zhruba před sto lety, a to kvůli rozsáhlému kácení lesů. Přežil jen díky umělému chovu v zoologických zahradách a dalších zařízeních.

Michael Polák