Křivoklátsko pořád zůstává rájem chatařů. K rekreaci slouží také chatová kolonie v jižní části obce Malé Kyšice. Majitelé jedné z nich se rozhodli v půvabném kraji začít bydlet natrvalo a starou chatu nahradit novým rodinným domem. Přáli si stavbu vybudovanou s respektem k přírodě, kterou je nutné chránit. A zároveň s vědomím budoucích provozních nároků. S tímto zadáním oslovili architekty Jána Stempela a Jana Jakuba Tesaře.

Podcast - Ján Stempel:

Zdroj: Youtube

Společnou řeč našli snadno. Z dnešního pohledu v idylických časech před příchodem pandemie a energetické krize vznikl projekt pasivního, udržitelného rodinného domu, který otevírá náruč slunečním paprskům.

„Principy, které jsou použité při stavbě, budou aktuální i poté, kdy překleneme aktuální tíživé problémy. A také tehdy, když si konečně připustíme klimatickou hrozbu, před kterou jsme si vědomě či v návalu jiných problémů, zakrývali oči,“ konstatují architekti. Projekt vznikl v roce 2016, k dokončení stavby došlo v loňském roce. Majitelé se však začali postupně zabydlovat ještě před tím, než bylo jejich zázemí doděláno do posledního detailu.


Nahrává se anketa ...

Koupací jezírko optimalizuje využívání dešťovky

Spolu s novým domem procházela úpravami i zahrada pod taktovkou Lucie Vogelové z ateliéru TERRA FLORIDA. Vzniklo koupací jezírko, které zadržuje dešťovou vodu.

Vybudována byla také kořenová čistička, která umožňuje zužitkovat odpadní vody z domácnosti pro zavlažování. Do kanalizace z pozemku neodchází žádná odpadní voda.

V průběhu realizace domu prošla úpravami i zahrada. Vzniklo v ní koupací jezírko, které zadržuje dešťovou vodu.V průběhu realizace domu prošla úpravami i zahrada. Vzniklo v ní koupací jezírko, které zadržuje dešťovou vodu.Zdroj: Se souhlasem Filipa Šlapala

Vedle domu vzniklo příjemné koupací jezírko, které optimalizuje využívání dešťovky. Zadržení povrchové vody v zahradě navíc pozitivně ovlivňuje klima v bezprostřední blízkosti stavby. Během úprav na zahradě byl vytvořen také zakopaný systémový sklep z recyklovaného plastu. Použité lodní kontejnery využívá rodina jako sklad zahradních potřeb a kol.

Dřevo a betonové tvárnice

Snaha vybudovat objekt, který bude co nejméně energeticky náročný, výrazně ovlivnila podobu i materiálové řešení stavby. Půdorys rodinného domu se blíží tvarem čtvrtkruhu vymezeném zdmi z betonových tvárnic.

Ateliér Krejčiříkovi – Zahradní umění
Získali „Oscara“ pro památkáře. Manželé v přírodě hledají bezpečí a řád

„Hlavní konstrukci stavby jsme navrhli z obnovitelného materiálu, kterým je dřevo. Trámová konstrukce respektuje tvar domu a odhaluje konstrukční principy doslova do posledního detailu, včetně ocelových spojů a táhel,“ vysvětluje Jan Jakub Tesař.

Stavbu z návětrných stran chrání stěny z betonových tvárnic. Sendvičová stěna s tepelnou izolací pomáhá přirozené akumulaci tepla, a tím i stabilitě domu. Majitelé mají k dispozici dvoupodlažní obytný prostor s užitnou plochou, která se blíží sto šedesáti metrům čtverečním. Přední fasáda v maximální míře otevírá své interiéry do rozlehlé zahrady se vzrostlými stromy.

Ján Stempel a Jan Jakub Tesař.Ján Stempel a Jan Jakub Tesař.Zdroj: Se souhlasem Stempel & TesařStempel & Tesař

Prof. Ing. arch. Ján Stempel získal vzdělání na Fakultě architektury – Technické univerzity v Budapešti, Ing. arch. Jan Jakub Tesař je absolventem fakulty ČVUT, kde oba architekti nyní působí jako pedagogové.
Architektonický ateliér založili v roce 2008. Během uplynulých let získaly jejich realizace spoustu ocenění, například se stali finalisty České ceny za architekturu s projektem přestavby starého mlýna, který konvertovali na bydlení.

První i poslední paprsky slunce

Dům se rozevírá směrem ke slunečním paprskům jako vějíř. Díky zaoblené celoprosklené fasádě orientované jihozápadním směrem se do interiéru dostávají nejen první, ale i poslední denní paprsky slunce. Fasáda je sestavena z oken v antracitových rámech, doplněných stínicími žaluziemi.

Účel je zřejmý. Aby stavba skutečně fungovala jako energeticky úsporná, musí nejen přijímat teplo, ale též se bránit nepříjemnému přehřátí. Kromě žaluzií vestavěných do trojskel chrání obyvatele domu před letním žárem protáhlá střecha. Kryt ochozu v prvním patře tvoří přesahující dřevěné stropní trámy. Prostor přízemí rozšiřuje venkovní terasa.

Pohled ze zahrady do koupelny, která je umístěna vedle ložnice.
Vila za Prahou odkazuje na staré časy, je ale moderní a garáž má na střeše

K soběstačnosti pomáhají i krbová kamna v srdci stavby s výměníkem tepla. Díky rekuperaci dům efektivně hospodaří s odpadním vzduchem.

Pokoje připomínají kajuty

Architekti využili kontrast betonových a dřevěných konstrukcí také v interiéru. Mezi trámy uložili vestavěný nábytek tak, že jednotlivé pokoje připomínají kajuty.

V přízemí dostala prostor denní zóna, která zahrnuje obývací pokoj s kuchyní a jídelnou, z ní vede otevřené schodiště do poschodí se čtyřmi ložnicemi.V přízemí dostala prostor denní zóna, která zahrnuje obývací pokoj s kuchyní a jídelnou, z ní vede otevřené schodiště do poschodí se čtyřmi ložnicemi.Zdroj: Se souhlasem Filipa Šlapala

V přízemí se nachází společenská část rodinného domu. Zahrnuje obývací pokoj s kuchyní a jídelnou, ze které vede otevřené schodiště do poschodí se čtyřmi ložnicemi. Podél pevných betonových sendvičových stěn jsou umístěny koupelny, technické a skladovací prostory.

Facebook Deník Styl je tu pro každého.Facebook Deník Styl je tu pro každého.Zdroj: Deník/Denisa Lottmannová