Ruská útočná válka proti Ukrajině se dotýká každého. A každý si nutně klade otázku: „Jak to skončí?“

Ve Hvězdných válkách nebo v Pánu prstenů by byl výsledek jasný: Vládce temné síly, Putin, bude poražen a potrestán. Hrdinní obránci Ukrajiny triumfují a celý svět je v závěrečné květinové scéně zahrne poctami.

Jenže skutečnost se zásadami Hollywoodu ba ani spravedlností neřídí. Může to dopadnout i špatně. Ačkoli jsou v tomto střetnutí zlo a dobro, útočník a oběť tak zřetelné jako málokdy v moderních dějinách, zlo prohrát nemusí.

Jaké konce se tedy nabízejí?

Seřaďme je na škále od vyloženě dobrých po vyloženě špatné:

1) Drtivé sankce, které uvalil Západ, zapůsobí. Převrat v Rusku svrhne Putina, nová vláda přistoupí na okamžité příměří, jednánía začne stahovat vojska z Ukrajiny. Převrat uskuteční buď nejbližší prezidentovo okolí, které si uvědomí, že hospodářství je na dněa vítězství nedosažitelné. Možná je i lidová revoluce. (Když se nám říká, že valná většina obyvatelstva podporuje režim, nevěřme tomu. Jsou to režimní zfalšované průzkumy.) V tom i onom případě nová vláda změní kurz a z nepřítele se stane solidním sousedem.

2) Ukrajinská armáda udrží klíčové pozice. Potíže útočníků se začnou stupňovat. Bude váznout zásobování, docházet munice a pohonné hmoty. Vojáci se začnou bouřit a odmítat střelbu na civilní cíle. Rusko bude donuceno k jednání ve slabší pozici. Ukrajina si podrží plnou nezávislost. I tak však bude muset učinit nějaké ústupky, aby si Rusko zachovalo tvář. Ve hře může být například vyhlášení neutrality či určité limity pro armádu.

3) Ruský tlak poroste, další města padnou či budou na pokraji pádu. Zvýší se i brutalita války. Ukrajina bude vyjednávat ve slabší pozici. Rusové dost možná budou chtít nejen neutralitu a demilitarizaci, ale i uznání záboru Krymského poloostrova a Doněckéa Luhanské „republiky“ (ty budou záhy přičleněny k Rusku). Mohou padnout i další tvrdé podmínky.

Kateřina Perknerová
Co trvalo věčnost, jde nyní hned. Důsledek války

4) Ukrajina bude nucena kapitulovat. Vítězové si přivlastní část jejího území, donutí ji podepsat nevýhodné smlouvy a přinejmenším krátkodobě získají vliv na kyjevskou politiku.

5) Putin zvítězí a krutě se poraženým pomstí. Zavede okupační režim, povede procesy s „nepřátelskými“ vůdci, kterým se nepodaří uprchnout. Bude se zaštiťovat „denacifikací a bytostnými zájmy své země“.

Oba posledně zmíněné scénáře povedou k nové studené válce. Západní i ruský blok budou zuřivě zbrojit. Dohoda je nemožná a riziko jaderného konfliktu vysoké.

6) Světová válka vypukne v nejbližších dnech nebo týdnech. Bude vyvolána buď tím, že NATO přece jen zasáhne na pomoc Ukrajině, nebo prostě tím, že se ruské vedení dostane do pasti, a aby odvrátilo porážku či potupu, vyvolá raději osudové střetnutí. Přinejmenším Evropa pak bude zcela zničena.

Luboš Palata
Ukrajina potřebuje zbraně. Dodejme jí vše, co můžeme

Jak nejlepší, tak tento nejhorší konec se jeví nejméně pravděpodobnými. Ten první proto, že nic nenasvědčuje tomu, že by se Putinova pozice, i přes ekonomické ztráty, otřásala. Ten poslední ze dvou důvodů. Západní armády se drží zpátky. A taky proto, že sebevražedné šílenství se nedá předpokládat ani od agresora.

Válka nemusí dopadnout jakov pohádce. To však nic nemění na tom, že zlo je zlo. A dobrem je jakákoli pomoc lidem přepadené Ukrajiny. Obráncům i uprchlíkům.