Mně třeba už dlouho nic tak nepotěšilo jako videoklip k písničce Jerusalema, na kterou tančí zdravotnický personál nemocnice Jičín. Má totiž v sobě nádherné poselství: nedejme se, zpívejme, tanec a zpěv je zázrak. Vím to už delší dobu. Učím se štěstí od dětí. V době covidové se mi narodila vnučka, brzy jí bude rok a kdykoliv se jí něco nelíbí, hlasitě zpívám a ona se začne smát a tančit. Takže i já jsem hned šťastná. Je to jak kouzlo. Včera jsem s tou naší holčičkou jela ven a jí se nelíbilo v kočárku, začala jsem tedy hlasitě zpívat na celou pražskou ulici.

Asi nemusím říkat, že normálně nic takového nedělám, že. Ale najednou koukám, lidé se zastavují, usmívají, několik se jich ke mně dokonce přidalo. Naše holčička rozdává úsměvy, já spolu s ní a troufám si tvrdit, že všichni ti zasmušilí lidé, které jsme potkávali, se cítili mnohem lépe. A také já jsem si uvědomila, že jsem se celá rozezvučela zpěvem, zahříval mě jako svařené víno na mrazu a všemi mými cévami se šířil naprosto blažený pocit. Jak dlouho jsem hlasitě nezpívala? Nevím, ale určitě hodně.

Za časů pandemie objevujeme smutek. Udělejme si Mapu snů

Nedávno jsem se dočetla, že lékaři slavně odhalili, jak zpěv z plna hrdla léčí problémy s dýcháním, psychické poruchy nebo Parkinsovu nemoc. Letošní sjezd odborné společnosti Royal Society for Public Health byl netradičně věnován zpěvu, když tam vystoupil sbor pro nemocné Parkinsonovou chorobou, založený doktorem Grenvillem Hancoxem zabývajícím se pozitivním vlivem zpěvu na lidské zdraví.

Možná ale nechcete chodit po ulici a hlasitě zpívat, možná k tomu nemáte alibi v podobě miminka. I v takovém případě je možno podstoupit terapii zpěvem - je dokázáno, že deset minut pobytu v přírodě se zpívajícími ptáky výrazně zvýší celkovou životní pohodu. Pokud si chcete ptačí zpěv přiblížit jako vlastní rádio, pověste nedaleko okna ptačí budku s krmením. Pomůžete jim i sobě. Třeba zpěv neléčí jen Parkinsona.