Vojtěch je právník, poslanec za ANO a zcela loajální Babišův člověk. Jak mnohokrát prokázal, není schopen trvat na vlastním názoru, když premiér a jeho PR tým má zrovna jiný. V momentě, kdy čelíme druhé vlně nákazy a veřejnost potřebuje odborně zdatného a rázného šéfa resortu, kterému by mohla věřit a jenž by se nesesypal po pokárání shora, to musí být jiný typ politika, než je Adam Vojtěch.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil rezignaci na svou pozici.
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch rezignoval. Nemám se zač stydět, řekl

Jeho ministerské dny byly sečteny už před časem, ale po nedělním průzkumu společnosti Kantar pro ČT přišla chvíle na předložení účtu. Preference hnutí ANO spadly k 27 procentům, opozice nabírá sílu a před krajskými volbami si Andrej Babiš nemohl dovolit další tápání. Naopak Vojtěchova rezignace mu umožní dostat rozbouřenou loď pod kontrolu.

Jeho výběr připadl na bývalého Vojtěchova náměstka, dnes vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymulu. Ačkoli po jeho odchodu z ministerstva premiér vehementně popíral, že ho na čas „odložil“ na Úřad vlády, aby připravil půdu pro jeho podzimní comeback (argumentoval tehdy Prymulovými spornými podnikatelskými aktivitami), stalo se to skutečností.

Je to pochopitelné rozhodnutí. Profesor Prymula je epidemiolog, tvář úspěšného boje s jarní vlnou koronaviru a člověk, který si nedá do svých odborných názorů mluvit. Nyní bude skutečně platit, že lídrem v krocení nákazy je jediný člověk – plukovník Roman Prymula.

Epidemiolog Roman Prymula
Zeman jmenoval Prymulu ministrem zdravotnictví. Za úkol bude mít krizové řízení