Irena Obermannová (1962)
* spisovatelka a scénáristka
* Napsala řadu úspěšných románů, některé zpracovala do filmové podoby.
* Výběr z bibliografie: Frekvence tygra, Divnovlásky, Deník šílené milenky, Láska jako Řím, Tajná kniha, Dopisy Kafkovi

Dnes se situace pozvolna mění. Zralé ženy o sobě sice zpívají „padesát plus, to je teda hnus“, ale před vyprodanými divadly a snad brzy i kinosály (v komedii Můžem i s mužem) a publikum jim fandí, dokonce je absolutně žere.

Ostatně Jane Fonda prohlásila už před časem, že padesátiletým ženám patří svět a skutečně - tato fáze ženského života začíná být považována za produktivní, živoucí, žijící a dokonce magický věk.

Pavel P. Kopecký: Minář a Babiš: dva politické protipóly?

Některé časopisy se tomuto období intenzivně věnují a mimo jiné hledají odpověď třeba na to, proč padesátnice rády objímají stromy. Potvrzuji, vztah k přírodě v tomto věku roste. Ale současné padesátnice nevěnují svoji vášeň pouze stromům.

Méně už se totiž hovoří o vztahu klimakterických bab k sexu. Jaký tedy je? Zahájila jsem svůj osobní výzkum. Výsledek mě nepřekvapil. Většina dotázaných se shoduje - sex v tomto věku je nejlepší!

Právě to, čím muži z předchozích generací tolik pohrdali, totiž fakt, že tyto dámy již nemohou otěhotnět či porodit dítě (pokud jim medicína zásadním způsobem nepomůže), se ukazuje jako zajímavá možnost, jak si konečně pořádně užít. Vlastně by se s jistou nadsázkou dalo říct, že ženy po přechodu mají k erotice mužský, animální, neřestný vztah, ale tak jednoduché to není.

Dle mého výzkumu ženy těší, že sex už není praktickou záležitostí, nástrojem oplodnění, že s ním ruku v ruce nejde ona osudová otázka, zda přijít do jiného stavu, či ne, chránit se, či ne a co z toho pro vztah vyplývá.

Petr Kolman: Soudci by neměli atakovat svou vlastní nezávislost a nestrannost

A jaký je váš názor? Pište prosím na adresu nazory@vlmedia.cz. Vaše příspěvky rádi zveřejníme.

Padesátnice přestávají být obalem na děti a zatímco jejich kančí vrstevníci plodí děti, aby světu předvedli svoji sexuální mohoucnost, ony si užívají v tichosti a možná o to náruživěji.

A jak? Především svobodně, bez obav. A protože jsou to dámy v onom magickém věku, lze říct, že jejich erotika hvězd se dotýká, neboli že je hluboká, pečlivá, starostlivá a v nejlepším slova smyslu rozkošnická. Ostatně už dávno nehrozí, že vzbudí svými vzdechy děti. Nebo vnoučata. Při mém výzkumu nejvíce zabodoval jistý muž, který mi řekl: „Jsou babičky, které jako milenky hned tak nějaká nepřekoná.“ Sex je náš, zazpívala jsem si.

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.