Ukrajinci jsou neskuteční. Kdyby to celé nebyla obrovská tragédie, při které umírá spousta nevinných lidí, daly by se aktuální události přirovnat k epickému příběhu typu Pána Prstenů nebo Star Wars. Ukrajinci se proti předpokladům brání obrovské přesile. Putin jako pomyslný „Pán zla“ chtěl zřejmě dobýt zemi za pár dnů prostřednictvím bojové doktrína Blitzkrieg . To se mu ale nedaří. Ztrácí masivně tanky, letadla, vrtulníky a hlavně vojáky. Zatím vojensky nezískal nic významného. Místní hlásí na cestách řadu tanků bez nafty. Ukrajinci úspěšně ničí pozemní i letecké zásobovací konvoje. Rusové se chtěli zmocnit letišť, ale ani to se jim nepodařilo a údajně mnoho mrtvých je mezi výsadkáři. Rusové posílají diverzanty, kteří se vydávají za ukrajinské vojáky, Ukrajinci je však úspěšně likvidují. Podle některých zdrojů i řada ruských vojáků dezertovala.

Zdroj: DeníkUkrajinský prezident Zelenskyj se k tomu všemu ukazuje jako státník, na kterého už na západě nejsme zvyklí. Je rozhodný a statečný. Američané mu například nabídli evakuaci, kterou on odmítl. Lidé v čele Ukrajiny jdou příkladem a to motivuje k hrdinství i běžné Ukrajince.

Hodně lidí u nás by si přálo, aby západ zasáhl vojensky. Bohužel Putin má na nás stále namířené atomové hlavice, a už jen málokdo pochybuje, že je schopen lecčeho. Přesto se západ semknul a po menším lavírování některých států, zda nás to nebude ekonomiky moc bolet, si teď už nikdo ze států EU nedovolí jednat o výjimkách. Všichni vidí, že lidé v Evropě stojí jasně za Ukrajinou. Naše společnost nebyla v posledních letech nikdy tak spojená. Proruských nadšenců je málo.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza
Ruská agrese a domácí úkoly

Putin zůstává osamocen a jeho jediný spojenec je Bělorusko. Proti předpokladům se drží zpátky i Čína a dokonce nabízí roli mírotvorce. S Putinem se nijak zvlášť nekoordinuje. Kazaši odmítli Putinovi pomoc, nakonec i Turecko uzavřelo moře pro ruské válečné lodě. Každý den válečné mašinérie stojí Rusko miliardy dolarů. Bez viditelného úspěchu se může zhroutit i jeho podpora doma. Každý den, kdy se Ukrajina udrží, se počítá. Někteří analytici spekulují, že pokud se Ukrajina ubrání dva týdny, ruské válečné úsilí se zhroutí.

Tomáš Jindříšek
je reklamní a marketingový expert

Můžeme dělat něco my, občané České republiky? Můžeme a děje se to masivně. Mimo jiné se v posledních dnech spojilo množství dobrovolníků, reklamních agentur, firem, neziskovek a komunita Česko. Digital a bude probíhat velká informační kampaň na webu www.stojimezaukrajinou.cz . Zde jsou již nyní komplexní informace, jak se můžeme aktivně zapojit – finančně i jinak.

I když jsme my Češi v provolávání slávy dost rezervovaní, je až překvapivé, jak s námi rezonuje sousloví, které můžeme slyšet z úst samotných Ukrajinců na konci jejich živých reportáží. A já zakončím stejně: Sláva Ukrajině!

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.