Zásadová, odborně zdatná a zkušenostmi profesionálně rostoucí Jourová dokázala už ze svého prvního podivně sestaveného rezortu vykřesat doslova, co se dalo. Také proto se v nové Evropské komisi stala jednou z místopředsedkyň.

Stav nouze na dohled

A to, že dostala za úkol ochranu právního státu a demokracie v zemích EU, bylo pro středoevropskou zemi nebývalou poctou. Poctou je vlastně i to, když maďarský premiér Viktor Orbán žádá Brusel, aby byla Jourová kvůli kritice autoritářské vlády v Budapešti odvolána.

Všichni, kdo mají oči, vidí, jak to jde s demokracií v Maďarsku s kopce. Orbán likviduje už i poslední na jeho samovládě nezávislé ostrůvky, nyní došlo už i na univerzity. Kdo nazývá situaci v Maďarsku pravým jménem, je Orbánem okřikován, ať už to jsou novináři, západní politici a teď i Jourová.

Nem! Nem! Soha! My, Visegrád a azylanti

Trapné na celé situaci je, že se Jourové sice zastala Evropská komise a ministr zahraničí Tomáš Petříček. Ale ten, kdo ji na její post dvakrát nominoval, tedy Andrej Babiš, mlčí. To je mu skutečně Orbán přednější? Pokud ano, je to Babišova velice ostudná vizitka.