Pistole, revolvery a náboje nalezla během několika dní policie v různých městech Libereckého kraje. Ani u jednoho nálezu se nepodařilo zjistit majitele. Ve všech případech se jedná o ilegálně držené zbraně. Těch je mezi lidmi mnoho. Podle policie jsou počty zadržených pistolí a nábojů jen kapkou v moři.
„Některý rok nemusí být nalezena žádná zbraň, jako například v roce 2006. Letos jsme zadrželi v okrese dvě,“ řekla tisková mluvčí jablonecké policie Ludmila Knopová. Často se najdou při prohlídkách domů nebo jejich vyklízení.
Pistoli s náboji a dalším příslušenstvím zajistili policisté v Rychnově, 60 kusů nábojů ráže 9 milimetrů v Jablonci. „Často policie zajistí nelegálně držené zbraně u lidí, kteří se rozhodli spáchat sebevraždu,“ dodala Ludmila Knopová. Stejné poznatky mají podle mluvčích Soňi Šídové a Vlasty Suchánkové policisté na Liberecku a Semilsku.
V Rokytnici zajistila policie samonabíjecí pistoli Brownig s náboji, nedaleko Turnova zásobník s náboji. Ani v jednom případě se nepodařilo zjistit majitele. U každého nálezu se provádí balistické zkoušky. Tím se vyloučí možnost, že by s konkrétní zbraní někdo spáchal trestný čin.
Počty zbraní mezi lidmi nelze určit. „V oběhu koluje mnoho nelegálních. Spočítat je však není možné. Odhadem se jedná o stejný počet jako legálních,“ dodala Knopová.
České zbraně jsou v podsvětí oblíbené nejen v České republice. Používají je v hojném počtu zločinci na celém světě.
O pomoc se na Policii ČR včera obrátili například němečtí kolegové. “Německá kriminální policie vyšetřuje sérii devíti vzájemně souvisejících vražd, v šesti německých městech,“ řekl Jiří Vokuš z Preventivně informační skupiny Policejního prezídia.
Všechny tyto vraždy měly charakter popravy. Jejich oběťmi byli drobní živnostníci. Vrah je zastřelil za bílého dne v jejich vlastních provozovnách. Němečtí kriminalisté zjistili, že vrah ve všech případech použil stejnou zbraň – pistoli české výroby typu ČZ 83, ráže 7,65 mm.
S nelegálními zbraněmi čile obchoduje nejen podsvětí, ale i sběratelé. Zbraně mění majitele, odstraňují se výrobní čísla, vyrábí tlumiče. Prodávají se na burzách, v hospodách nebo prostřednictvím internetu.

Hlasujte v nové anketě: Jste spokojeni s kulturním vyžitím na Českolipsku?

(anketu najdete v pravé spodní části stránky)