Noční bouřka, která se v neděli prohnala krajem za sebou zanechala dva hořící domy, popadané stromy a poničené elektrické vedení.
V průběhu nedělní noci a dnešního rána zasahovaly jednotky požární ochrany u šesti událostí, které byly spojeny s nedělní bouřkou.
Všechny škody napáchala bouřka v rozmezí dvou hodin. „V neděli večer hasiči odstraňovali spadlý strom z komunikace v Tanvaldu. Okolo půl jedenácté v noci uhodil blesk do trafostanice rodinného domku v chatové osadě poblíž Mlýnského rybníku,“ řekla tisková mluvčí HZS LK Iva Michaličková. Elektrický výboj se vedením dostal z trafostanice až do domu. Poškodil elektroinstalaci. K tomuto případu nemuseli hasiči vůbec vyjíždět.
V pondělí krátce po půlnoci zasáhl blesk dům v Albrechticích u Frýdlantu. Také tady se po drátech dostal až do domu. „Blesk zasáhl vedení elektrické energie a následně v domě zapálil postel a dřevěné obložení,“ dodala Iva Michaličková. Majiteli se podařilo oheň uhasit ještě před příjezdem hasičů. Profesionální jednotka hasičů z Raspenavy přijela na místo pouze zkontrolovat možná skrytá ohniska požáru, která se nenalezla.
Úder blesku byl natolik silný, že způsobil částečnou hluchotu majitele domku. Hasiči pro jistotu zavolali lékaře.
V ostatních případech hasiči vyjížděli k popadaným stromům, které většinou blokovali komunikace.
Statnou břízu, kterou rozštípl úder blesku, odstraňovali dobrovolní hasiči z komunikace v části Žďár u Kumburku obce Syřenov. Spadlý strom blokoval také v pondělí ráno provoz na komunikaci mezi Českým Dubem a Hodkovicemi. Spadlou větev na místní komunikaci vyjeli krátce před osmou hodinou ranní odstranit profesionální hasiči z Raspenavy.
„Předpokládali jsme, že nám budou lidé hlásit škody a události v průběhu celého dne. Během pondělí již nikdo hasiče nekontaktoval,“ řekla Iva Michaličková. Podle hasičů nebyla nedělní bouřka provázena tak silným větrem. Je možné, že se ještě dodatečně mohou přihlásit například majitelé chat a chalup.