Neznámý pachatel poškrábal v ulici Sadová v Jablonci zaparkované vozidlo Seat Leon. Nezjištěným předmětem vyryl rýhu po celém levém boku vozidla. Oprava vozidla vyjde majitele na částku 25 000 Kč.
„Není to první ani jediný případ. Letos policisté řešili téměř sedmdesát případů vandalství,“ řekla tisková mluvčí jablonecké policie Ludmila Knopová. Podle ní hodně stoupl právě počet poškozování automobilů. „Pachatelé často poškozují lak nebo auta polévají barvou,“ dodala Knopová.
Posledním případem, který v Jablonci řeší policie jsou rozbité tabule skla. Pachatele při vstupu do areálu firmy nezastavil ani plot. Ten různě vylomil a vyhnul. Uvnitř poškodil osmnáct kusů složených skel, které rozbil tyčemi. Nic neukradl a ani se o to nesnažil. Jeho cílem bylo ničení a rozbíjení. Pachatel majiteli firmy způsobil škodu přesahující částku 50 000 Kč.
Stejná situace je v celém Libereckém kraji. Na Turnovsku se pachatel zaměřil na stromy. Pro svojí zábavu je zapaloval. „Nejčastěji se vandalové zaměřují na značky, hroby a auta,“ potvrdila mluvčí semilské policie Soňa Šídová.


Nejčastěji se takto baví mládež. „Je to pro ně druh adrenalinového sportu. Na začátku měsíce jsme zadrželi skupinku čtyř mladíků, kteří ničili auta,“ řekla Ludmila Knopová. Nejdříve pustili z kopce plný kontejner, který narazil do zaparkovaného vozu. Pak pokračovali dál ulicí a jen tak pro zábavu lámali postranní zrcátka a stěrače. Policisté se s podobnými případy setkávají stále častěji.