Při nočních kontrolách překvapili liberečtí policisté tři mladíky při výrobě drog (Deník informoval 6. 10.). Jeden z nich je stíhán vazebně, druhý na svobodě a poslední z trojice figuruje v případu jako svědek. Kromě toho, že mladíci drogy vařili, zajišťovali také jejich distribuci.

Nelegální výrobnu objevili policisté na Kunratické ulici v Liberci, v jedné z garáží. Šlo přitom o objev náhodný. Při rutinní kontrole garáží totiž jedna z nich nevypadala jako místo, kde stojí zaparkovaný vůz. Ukázalo se, že jsou uvnitř tři osoby, které právě vařily metamfetamin. „Policistům se po otevření garáže naskytl obrázek v podobě velkého nepořádku. V garáži byly uskladněny léky a chemikálie k výrobě drog a byl cítit velký zápach,“ popsala mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková.
Hlavní výrobce je policii známý
Na výrobě pervitiny i jeho distribuci se podíleli tři muži ve věku 28, 29 a 32 let. Dalšího vyšetřování se ujali kriminalisté specializující se na odhalování drogových deliktů. Ukázalo se, že hlavní výrobce, osmadvacetiletý muž z Jablonecka, není pro policisty neznámou osobou. Garáž měl v pronájmu a z výroby drog byl již jednou obviněn, závěrem roku 2006. Tehdy, přesně na Štědrý den, mladík prchal před policisty autem a pak havaroval. Prchal hned z několika důvodů, nejen, že neměl oprávnění k řízení automobilu, ale navíc měl ve zmíněném vozu vybudovanou amatérskou mobilní laboratoř k výrobě drog. Byl tehdy obviněn z výroby omamných a psychotropních látek a jedů, z maření výkonu úředního rozhodnutí a z trestného činu řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění. Jeho vazební stíhání však nebylo tehdy akceptováno.
„Z případu, kterým se kriminalisté zabývají nyní, je zřejmé, že v trestné činnosti pokračoval. Osmadvacetiletý muž tak nyní čelí obvinění z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a z výroby drog. Umístěn je ve vyšetřovací vazbě,“ uvedla dále Vlasta Suchánková.
Komplic byl dealerem
Další ze zadržené trojice, devětadvacetiletý muž z Liberce, se staral o distribuci vyrobených drog. Zásoboval jak pouliční dealery, tak i toxikomany. „Kriminalisté nyní dokumentují počet osob, kterým dotyčný muž drogy prodával. Mladík je obviněný z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a je vyšetřován na svobodě,“ doplnila policejní mluvčí.
Nejstarší z trojice nyní v případu figuruje jako svědek.
Od začátku letošního roku se libereckým kriminalistům podařilo odhalit a následně obvinit osmnáct osob, které se zabývaly výrobou či distribucí drog na Liberecku.