Rostou! Lesy jsou v posledních dnech a týdnech obsazené houbaři, kteří se vracejí s nezvykle bohatými úlovky. Sociální sítě i e-mailové schránky regionálních redakcí Deníku přetékají fotkami plných košíků.
„Už se to nestalo aspoň deset dvanáct let, aby rostlo tolik pravých hřibů. Ohnu se, seberu jeden a okolo jich najdu dalších dvacet,“ svěřila se například Žďárskému deníku houbařka Pavla Smolková z Rozsoch na Bystřicku. Hub je dokonce tolik, že výkupny výrazně snížily ceny.
Dvě kila na člověka
Kolik košíků hub si Češi odnesou z lesa během celé jedné sezony?
Deník získal dosud nepublikovaná data o nasbíraných houbách a dalších lesních plodech za loňský rok.

Lidé si podle čísel ministerstva zemědělství a České zemědělské univerzity odnesli domů 21,9 tisíce tun hub, tedy v přepočtu zhruba dva kilogramy na každého obyvatele republiky (včetně kojenců).
Loňská čísla se tak po suchém předloňsku přiblížila k dlouhodobému průměru ve výši 22,5 tisíce tun ročně.
Celková hodnota loni sesbíraných plodnic pak činila 3,5 miliardy korun.
Z lesa do nemocnice
Vzhledem k takto vysokým číslům není divu, že si občas někdo z lesa odnese i „muchomůrku“, po jejíž konzumaci se otráví.

Loni tento osud potkal 159 lidí, což vyplývá z aktuálních údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky, které si vyžádal Deník. Jedná se o výrazně vyšší číslo než předloni, kdy bylo kvůli otravě houbami hospitalizováno „jen“ 98 lidí. Loňským otráveným bylo v průměru 47 let.
Úmrtí po požití jedovatých hub jsou naštěstí sporadická. Jako hlavní příčina smrti byla naposledy zaznamenána u jednoho člověka předloni. (A před tím u jedné osoby v roce 2014.)
Nejen houby
Z lesa si Češi odnášejí ale i „bezpečnější“ pochutiny. Loni například nasbírali 5,5 tisíce tun borůvek v celkové hodnotě 841 milionů korun.
A bandasky naplnili i 1,5 tisíce tun malin a 1,3 tisíce tun ostružin.
U všech těchto plodů se ale jedná o výrazně nižší čísla, než v nejštědřejších porevolučních dobách v polovině 90. let, kdy si lidé odnášeli i čtyřikrát víc.