Jeho fabriku si mimochodem dodnes můžete prohlédnout, je v ní muzeum. A jedná se o zážitek podbarvený vedle běžných statických exponátů i zvukovými a vizuálními efekty. Krakov však nabízí daleko více. Město, které až do počátku 17. století bylo sídlem polských panovníků a kde se i poté konaly jejich korunovace, totiž patří k nejhezčím v Evropě.

Důvodem je historické centrum, kde lze nalézt romantická zákoutí, spousty malých kaváren, ale i muzea či galerie.

Přímou linku z Wałbrzychu do Adršpachu polští turisté zatím nevyužívají na plnou kapacitu. V meziročním srovnání jich rapidně ubylo. V Adršpachu tak zatím jednoznačně převažují domácí turisté.
Přeshraniční turismus se probouzí nesměle, Poláci se do skal zatím nehrnou

Vedle běžných milovníků historie je možné mezi turisty najít i spoustu zamilovaných párů. „Dlouho jsme se tam chystali. A když se po koronaviru otevřely hranice, okamžitě jsme s partnerem vyrazili,“ řekla autorovi textu během cesty vlakem Jana z Prahy. Není sama. Už pouhý pohled napoví, že páry tvoří nezanedbatelnou část zdejších návštěvníků, kteří sem dříve přijížděli z celého světa. Ale skladba turistů se přece jen proměnila. Jednak jich vizuálně výrazně ubylo. A převažují mezi nimi především Poláci. To potvrdila i prodavačka vstupenek do vnitřních expozic na místním královském hradě Wawel, když uslyšela jadrnou češtinu. „Dříve tu bývalo přece jen více cizinců než nyní,“ řekla s úsměvem.

Noční ruch

Právě Wawel patří mezi místní taháky. Hradiště tu stálo již od 6. nebo 7. století našeho letopočtu, nejstarší dochované opevnění pak pochází z 10. nebo 11. století. Vedle katedrály je možné si zde prohlédnout komnaty zámku nebo se rozhlédnout po okolí z místní věže. V reprezentačních komnatách se pak nacházejí umělecké skvosty, které byste tu nečekali. Například obraz od italského renesančního malíře Tintoretta. Ve vedru se dá také poměrně příjemně posedět u piva v jedné z místních kaváren.

Dalším lákadlem Krakova je například Rynek s historickou tržnicí zvanou Sukiennice, obraz Dáma s hranostajem od malíře Leo-narda da Vinci, který se nachází v Muzeu Czartoryských, nebo stará židovská čtvrť Kazimierz se synagogami.

Vlakem k moři. Na sever k polskému Baltu
Vlakem k moři? Na sever k polskému Baltu kvůli koronaviru zatím bez lůžek

Ta měla před koronavirovou krizí pověst místa, kam se chodí „pařit“. Na zdejším Placu Nowem se pak podle několik let staré ankety Gazety Wyborczy prodávají nejlepší zapiekanky (místní specialita zapečené bagety) v Polsku.

Bujarý život přitom v Krakově neustal ani nyní. O tom svědčí i čilý noční ruch v uličkách Starého Města. Takže pro milovníky spánku je lépe ubytovat se o kousek dále, nikoliv přímo na náměstí a v jeho okolí. Byť jsou zde ceny bydlení příznivé.