Od pátku tak lidé, kteří přijíždějí z rizikových oblastí, budou muset prokázat negativním testem na koronavirus. Ten přitom musí být vystaven certifikovanou laboratoří.

Za rizikové státy Rakousko považuje Srbsko, Bosnu a Černou Horu. „Důvodem pro toto opětovné zavedení hraničních kontrol je nárůst počtu případů v zemích západního Balkánu, a tedy také nárůst případů v Rakousku,“ řekl pro Euronews podplukovník Thomas Enenkel. Kontroly se tak zaměřují na poznávací značky vozidel. Cestující ze Slovinska absolvují pouze namátkové kontroly.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček
Pro Čechy dál platí omezení na Kypru, uvedl Petříček. V Pobaltí nařízení zrušili

I rakouský kancléř Sebastian Kurz na tiskové konferenci uvedl, že k těmto opatřením se přistupuje po opětném nárůstu potvrzených případů nákazy koronavirem. Od pátku se rovnež obnovuje povinnost nošení roušek v prodejnách potravin, v supermarketech, v bankách a na poštách.

Všeobecné nošení roušek

Zesílen bude také karanténní dohled a veškeré kontroly na hranicích budou prováděné v součinnosti se zdravotnickými orgány.

Církve a církevní komunity spojené s rizikovými oblastmi v zahraničí jsou vyzývány k všeobecnému nošení roušek. Ty, u nichž se vyskytne pozitivní případ nákazy, by měly omezit své aktivity.

Turisté v Chorvatsku
Oblíbené destinace Čechů: cestovat lze bez omezení, pozor ale na místní nařízení

Ministr zahraničí Tomáš Petříček také na úterní tiskové konferenci informoval o změnách v cestování během pandemie koronaviru. Podle šéfa české diplomacie již ze zemí EU omezuje cestování Čechů jen Kypr, který ještě před odletem vyžaduje předložení negativního testu. Lotyšsko a Estonsko totiž vrátily Česko na seznam bezpečných zemí.