Studenti a studentky z celé České republiky převzali na konci října v Praze Zlatou cenu vévody z Edinburghu, prestižní ocenění, které potvrzuje jejich dovednosti a odhodlanost, ale také zájem dobrovolně pomáhat svému okolí.

Program Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DofE), ve kterém je možné toto ocenění získat, pochází z Velké Británie a založil jej před více než 60 lety princ Philip, manžel britské královny Alžběty II.

Mezi absolventy jsou i dva studenti ze Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově. „DofE mě hodně naučilo a expedice pro mě byla nejlepším týdnem v životě,“ uvedla Anežka Dušková ze SUPŠS Kamenický Šenov.

Slavnostní předávání cen vévody z Edinburghu proběhlo v Lichtenštejnském paláci na Kampě a zúčastnily se jej významné české osobnosti. Patrony programu jsou například rybář a cestovatel Jakub Vágner, moderátor Marek Eben nebo módní návrhářka Taťána Kovaříková.

„V letošním roce jsme ocenili přes 800 studentů a jedním z hlavních principů programu je, aby se do něj mohl zapojit opravdu kdokoli. Každý si pak stanovuje individuální cíle na základě svých možností a po absolvování získává ocenění za svou vytrvalost, cílevědomost a také zájem o své okolí. Program má tři úrovně, bronzovou, stříbrnou a nejprestižnější, zlatou, kterou letos splnilo 51 studentů, “ řekl Tomáš Vokáč, výkonný ředitel programu DofE.

Studenti získávají prestižní ocenění za splnění svých cílů ve 4 oblastech programu – pohybu, dovednosti, dobrovolnictví a expedici. V České republice se programu účastní více než 4500 žáků a studentů ve věku 13 až 24 let. Na absolventy čeká jedinečný certifikát a odznak, které mají mezinárodní platnost. Často jim proto mohou dopomoci k zajímavé pracovní příležitosti nebo k získání stipendia na zahraničních univerzitách. 

Vladislava Vidláková