K bojům o postupy na podzimní MČR se zde 19. června se sešlo 47 dětí do 16 let. Nižší účast než v uplynulých letech byla ovlivněna kolizí s akcí v Turnově a bohužel i několika karanténami. Českolipský šachový klub reprezentovalo 21 hráčů a podařilo se nám získat úžasných 7 z celkově 11 možných postupových míst! V Sosnové letos poprvé hráli také nejmenší hráči do 8 let, mezi nimiž s přehledem zvítězil náš prvňáček Ondra Lenikus.

Dívčí zlato vybojovala českolipská Kristýnka Vachová a bronz také zůstal doma v rukou Viktorky Špírkové. Nejmladší kategorie hrála pouze o tituly, účast na MČR je otevřená. Zato v ostatních kategoriích to doslova vřelo, protože dostat se na nejvyšší soutěž a navíc do obdivovaného hotelu Don Giovanni chtěl každý. Mezi desetiletými jsme měli první dvě vysněná místa zásluhou Jegora Frantseva a Helenky Špírkové, oba byli zlatí. Ve skupině do 12 let se postupy Barbory Policerové a Lenky Jiráskové předpokládaly, ale velmi příjemné překvapení nám udělal svým druhým místem a tedy také právem účasti na MČR Jakub Jína.

Interiér nové pobočky knihovny.
Pobočka knihovny na Ladech se otevře 1. července

V kategorii do 14 let kralovala Nikola Kulašová, která bude Liberecký kraj reprezentovat spolu s Kateřinou Policerovou. Z chlapců se k nim přidá Filip Sichrovský za své stříbro. Nejstarší chlapci hráli sice bez postupu, ale konkurence se sešla silná a boje byly nelítostné. Náš současný nejlepší hráč Martin Habenicht dlouho zápasil o zlato s Matyášem Hrazdírou z Varnsdorfu. V konečném hodnocení bohužel skončil druhý. Za ním třetí stál Jiří Adámek a odnesl si poslední českolipskou medaili.

Po dlouhé pauze konečně proběhl turnaj s příjemnou atmosférou i občerstvením, pěknými medailemi, poháry a drobnými odměnami. Doufáme, že se v příštím roce zde zase sejdeme a již ve větším počtu. Velké poděkování patří obci Sosnová za poskytnutí pohodlných a hlavně teplotně příjemných prostor (venku bylo až 32 stupňů!) ve svém Kulturním domě. Naše děti jsou již mnoho let podporovány DDM Libertin, za což mu náleží také velké uznání a poděkování.

Jana Jínová