Domácí chléb

Autor s přezdívkou Maxijedlík s tímto receptem zvítězil v Litomyšli na Gastroslavnostech v kategorii nejlepší domácí chléb.

Ingredience: 5 hrnků hladké mouky, 2 hrnky vlažné vody, 1 kostka droždí, 2 lžičky soli, špetka cukru, 3 lžíce vlažného mléka, 1–2 lžíce kmínu, hladká mouka na posypání plechu, trochu octa, trochu vody, 1 kukuřice

Postup přípravy: Do vlažného oslazeného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Když vykyne, vlijeme jej do mouky, kterou jsme promíchali se solí, a kmínem. Přilijeme vlažnou vodu, přidáme namočenou v mléku kukuřici vypracujeme těsto a necháme je asi hodinu kynout. Z vykynutého těsta tvarujeme rukama namočenýma ve studené vodě chleba. Položíme ho na plech hodně posypaný moukou a necháme 20 minut kynout.

Těsně před vložením do horké trouby potřeme chleba peroutkou namočenou v octové vodě a prudce pečeme 5 minut. Pak snížíme teplotu a dopékáme 30–45 minut. Během pečení chléb ještě několikrát potřeme octovou vodou.

Včelí úl zasáhl blesk.
Včelí úl v Mimoni zasáhl blesk

Inspirujte i vy ostatní čtenáře, pošlete na nám na e-mailovou adresu: ceskolipsky@denik.cz váš oblíbený recept i s vaší autorskou fotkou hotového jídla nebo upečených sladkostí. Nezapomeňte připojit vaše jméno, příjmení a bydliště.

Recepty s fotografiemi pak zveřejníme na webových stránkách vašeho Deníku. Zapojujeme se i my, redaktoři, a ukážeme vám na webových stránkách vašeho Deníku naše oblíbené recepty.

Jaroslav Němec