Anketu pořádá již 12. rokem spolek Arnika. Hlasování začalo 2. listopadu, tak rovnou dejte hlas té své na webu www.alejroku.cz. Hlasování bude ukončeno 11. ledna 2023 ve 12:00. Výsledky ankety, kdo vyhrál titul nejoblíbenější aleje za rok 2022 a vítězky za jednotlivé kraje, budou vyhlášeny 16. ledna příštího roku.

Autor, který nominoval absolutní vítězku,  se může těšit na hlavní cenu, kterou je let balónem od HaBalon. Všech 14 regionálních vítězů se může těšit na dárkové balíčky s poukazy od FotoŠkoda, knihy o památných stromech nebo vstupenky do botanických zahrad po celé České republice. Autoři tří nejlepší fotografií získají digitální fotoaparát nebo tiskárnu.

Českolipský Špičák se podzimně vybarvil.
FOTO: Podzimní Špičák. Největší českolipské sídliště se pěkně vybarvilo

Cílem ankety je přitáhnout pozornost veřejnosti k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Vzrostlé stromy nám totiž pomáhají zmírňovat následky veder a přívalových srážek. Hledejte s námi nejkrásnější vznosná stromořadí, upozorněte na ty, kterým hrozí zánik, a představte nám mladé aleje, které jste sami vysadili, a o které budete pečovat i v příštích letech.

Nominované aleje v Libereckém kraji v roce 2022:

Nedamovská alej
Valdštejnská alej v Zahrádkách
Hlavická alej ke hřbitovu
Ovocná alej k zaniklé osadě Nedamov u Holan
Alej Albrechtice - Vítkov

Kamil Repeš