Podařilo se nám v dnešní náročné době plné špatných zpráv uspořádat turnaj, který měl po všech stránkách velmi vysokou úroveň. Škoda jen menšího počtu párů, které se nám na turnaj sjely.

Některé páry sklátily nemoci a zranění nebo nečekané pracovní povinnosti, případně odjezdy na hory. Přesto je účast 11 smíšených párů z několika krajů velmi dobrý počet. Na turnaj dorazilo i několik hostů, z nichž bych rád poděkoval zejména Marku Haidlovi ze Starých Splavů, kde spravuje krásný a velmi dobře vybavený tenisový areál. Společně s Markem jsme ve Starých Splavech uspořádali celkem 5 krásných venkovních turnajů. S Markem byla po celé léto úžasná spolupráce a už se nyní těšíme, až znovu budeme moci v jarních a letních měsících pořádat turnaje ve Starých Splavech.

Turnaj jsme zahájili společnou fotkou. Hráči a hráčky mě pak velmi mile překvapili dortem k mým 50. narozeninám a také dárkovým košem a řadou dalších dárků. Udělali mi tak velmi mnoho radosti a dodali tolik pozitivní energie, že mi vydrží na několik týdnů. Po celý turnaj vládla úžasná přátelská atmosféra. Hráči i hráčky si užívali společnou sobotu mírou vrchovatou. Škoda jen zranění kolena Marcely Hruškové, která na turnaj dorazila ze zimní dovolené. Moc se na nás všechny těšila a nejvíc na to, jak si skvěle zahraje.

Hasiči cvičili zásah u lesního požáru v lokalitě Starých Splavů.
Hasiči ve Starých Splavech cvičili zásah u lesního požáru

Bohužel při druhém zápase ve skupině udělala špatný pohyb směrem k balónu a poranila si nešťastně koleno. Bolest to byla velká a Marcela se bez pomoci nemohla postavit na nohy. Zavolal jsem tedy záchranku a hráči a i hráčky Marcele pomohli s nastoupením do sanitky a s vyřízením všech formalit. Marcela se po vyšetření vrátila již v doprovodu svého manžela do areálu pro svoje věci a s námi všemi se rozloučit. V takových chvílích se vždy ukáže, jak velká soudržnost funguje mezi lidmi. Navíc Šárka Melicherčíková pohotově zajistila za Marcelu náhradu v osobě Irenky Borovcové. Parťák Marcely Hruškové – Filip Havlas tak mohl turnaj dohrát a nám se tím pádem dále nesnížil počet párů v turnaji. Děkuji tímto Janě Hačecké, Šárce Melicherčíkové, Jitce Doutnáčové, Lubošovi Skalkovi, Danovi Bednářovi a Filipovi Havlasovi,

Turnaj se nám jinak vydařil jak po sportovní, tak po společenské stránce. V restauraci se často ozýval smích a na kurtech při zápasech si hráči užívali každý zápas. A hrálo se opravdu hodně zápasů. Každý pár si užil minimálně 7 zápasů. Nejlepším párem turnaje se stali novomanželé Daniel Bednář – Šárka Melicherčíková. V celém turnaji předvedli nejlepší výkony a jako jediný pár v turnaji neprohráli zápas. Přestože Dan se Šárkou neměli cestu za turnajovým triumfem zrovna snadnou, zvládli v několika důležitých zápasech překonat všechny nástrahy a taktické varianty svých soupeřů. Nakonec to byli vždy Dan se Šárkou, kteří měli v koncovkách vyrovnaných zápasů schované v rukávech lepší tenisové trumfy. Po zásluze tak získali nejen turnajový triumf, ale také krásných 525 bodů do žebříčku série a zařadili se tak na průběžné 3. místo v žebříčku smíšených párů.

Ve finále si zahráli velcí pohodáři a sympaťáci David Tregler – Blanka Bílková. David s Blankou jezdí na naše turnaje pravidelně. Herní úroveň jejich páru se stále turnaj od turnaje zvyšuje. Vánoční turnaj Davidovi s Blankou výrazně sedl a vedli si v něm znamenitě. Ve skupině sice prohráli 2 zápasy, ale to Davida s Blankou nijak nerozhodilo. Ve čtvrtfinále si poradili s párem Vladimír Šolín – Jitka Doutnáčová, aby následně v semifinále svedli velkou tenisovou bitvu s párem Jiří Flégl – Ivana Schwarzová. Zápas se zlomil až za stavu 5:5 tím, že David s Blankou vyhráli byť po velkém boji následující 2 gamy. Finále sice David s Blankou nevyhráli, ale co se nepovedlo teď, může se podařit v dalších turnajích. Davidovi s Blankou děkuji za předvedený výkon a za jejich celkový velmi pohodový přínos k celému turnaji.

Mšenské pokličky se nacházejí v krásné krajině Kokořínska.
Toulky krajinou Kokořínska: Mšenské pokličky připomínají obří houby

Krásné 3. místo obsadil pár Jiří Flégl – Ivana Schwarzová a obhájili tak stejné umístění z prvního halového turnaje smíšených párů z listopadu. Jirka s Ivankou na turnaji ukázali, jak důležité je tasit hlavní zbraně až v době, kdy je to nejvíce potřeba, tedy v play off. Hned na úvod měli těžkého soupeře v podobě páru Luboš Skalka – Jana Hačecká. Zápas ale nakonec byť po velkém boji zvládli. Následně Jirka s Ivankou vyřadili další hodně silný pár Luboš Švarc – Lenka Pulkrábková. Následně šli do semifinále na pár David Tregler – Blanka Bílková, který prohráli až po velkém boji poměrem 5:7. Turnaj ale Jirka s Ivankou zvládli zakončit vítězným mačem, když v zápase o 3. místo ve zkrácené hře udolali pár Vladimír Pulkrábek – Katka Vrábelová. Celkově se tedy turnaj Jirkovi s Ivankou velmi podařil.

Skvělý výkon v celém turnaji předvedl pár Vladimír Pulkrábek – Katka Vrábelová. Ve skupině sehráli skvělé zápasy, kdy hned 3 z nich dokázali vyhrát a prohráli vždy až po velkém boji. Ve čtvrtfinále po další velké bitvě přešli přes silný a nebezpečný pár Michal Mašek – Renata Slabá. V semifinále ale po tradičně vypjaté tenisové bitvě tentokrát podlehli páru Dan Bednář – Šárka Melicherčíková. V zápase o 3. místo nedotáhli do vítězného konce tiebreak a tak se Vláďa s Katkou s turnajem rozloučili coby jeho semifinalisté. Oproti listopadovému turnaji se ale pro Vláďu s Katkou jedná o velký výkonnostní a výsledkový posun směrem nahoru a to je pro oba pohodáře velký úspěch. Je skvělé, že Láďa i Katka patří mezi základní stavební kameny naší úžasné tenisové party a každý tenisový úspěch jim vždy moc přeji.

Ze čtvrtfinále turnaje se mezi 4 nejlepší páry tentokrát nedostali Tonda Slavík – Zdeňka Slavíková, Michal Mašek – Renata Slabá, Vladimír Šolín – Jitka Doutnáčová a Luboš Švarc – Lenka Pulkrábková. Přitom se jedná vždy o velmi silné a sehrané páry. Např. pár Luboš Švarc – Lenka Pulkrábková vyhrál celou základní skupinu B, kde porazil všechny 4 svoje soupeře. Jenže ve čtvrtfinále nastoupili na pár Jiří Flégl – Ivanka Pulkrábková, který ve skupině vyhrál jen 1 zápas. Jak je play off ošidné, když vítěz skupiny prohraje s párem, který předtím prohrál téměř všechny svoje zápasy. Naše turnaje jsou tak důkazem, že každý zápas začíná od stavu 0:0 a v pavouku play off začíná nová soutěž.

Sklářská škola v Novém Boru pořádala na konci září svou tradiční Skleněnou noc.
OBRAZEM: Skleněná noc v Novém Boru objektivem Petra Germaniče

Velké tenisové bitvy ve čtvrtfinále sehrály i další vyřazené páry. Po přesunu do dolního pavouka se páry Vladimír Šolín – Jitka Doutnáčová a Filip Havlas – Irena Borovcová rozhodly dále nepokračovat. V dolním pavouku by tak z poražených osmifinalistů zůstaly jen 2 páry a proto jsme jim doplnili soupeře z poražených čtvrtfinalistů z horního pavouka. Oba zápasy z dolního pavouka vyhrál pár Luboš Skalka – Jana Hačecká. V semifinále Luboš s Janou udolali poměrem 7:5 pár Luboš Švarc – Lenka Pulkrábková, aby pak následně ve finále přehráli pár Tonda Slavík – Zdeňka Slavíková. Vítězná tečka v turnaji pro skvělý a velmi sympatický pár. Z celkového výsledku Luboše s Janou mám velkou radost. Oběma navíc moc děkuji za pomoc v rámci organizace turnaje.

Ve finále dolního pavouka si zahrál pár Tonda Slavík – Zdeňka Slavíková. Oba manželé předvedl skvělý výkon. Na to, že hráli naše turnaje poprvé, si v celém průběhu vedli naprosto skvěle. Ve skupině vyhráli 1 zápas a ve 3 dalších prohráli těsně poměrem 4:6. Nakonec se probojovali do čtvrtfinále, kde ale po velkém boji prohráli s párem Daniel Bednář – Šárka Melicherčíková. Tonda se Zdeňkou ale zvládli semifinále s párem Marian Kern – Katka Danková. Ve finále sice prohráli jako v mnoha zápasech předtím poměrem 4:6, přesto finále dolního pavouka a celkově zanechaný dojem je pro tento pohodový a moc sympatický pár velkým příslibem do dalších turnajů.

Velkou pochvalu za celkový výkon v turnaji si zaslouží pár Luboš Švarc – Lenka Pulkrábková. Oba skvělé lidi potkala v turnaji taková malá sportovní tragédie. Přestože vyhráli základní skupinu bez jediné prohry, vyfasovali ve čtvrtfinále za soupeře pár Jiří Flégl – Ivana Schwarzová, který předtím vyhrál jen 1 zápas ve skupině a poté v osmifinále vyřadili pár Luboš Skalka – Jana Hačecká. Jirka s Ivankou nastartovali záložní motory a ve čtvrtfinále byli pro Luboše s Lenkou moc těžkou až přetěžkou překážkou. Luboš s Lenkou pak v dolním pavouku sehráli další velkou bitvu s nešťastným koncem, kdy poměrem 5:7 prohráli semifinále dolního pavouka s párem Luboš Skalka – Jana Hačecká. Turnaj ale Luboš s Lenkou zakončili vítězně, kdy v zápase o 3. místo přehráli pár Marian Kern – Katka Danková. Pár Luboš Švarc – Lenka Pulkrábková patří mezi silné páry a zároveň také mezi základní stavební kameny naší velké tenisové party, tenisové rodiny. Jsem moc rád, že Luboše s Lenkou v našich turnajích máme.

V nejpočetněji obsazené kategorii do 75 let byl opakovaně nejlepší František Just z České Lípy (druhý zprava).
Tři vítězné poháry pro stolní tenisty putovaly na sever Čech

Skvělý turnaj, i když bez vyhraného mače, sehrál pár Marian Kern – Katka Danková. Musím pochválit zejména Katku, protože kdykoliv přijede na náš turnaj, hraje vždy o dost lépe. Zatím se Katce s Marianem nepodařilo v našich turnajích vyhrát mač, ale je to jen otázka času, kdy to přijde. Některé zápasy vyšly Marianovi s Katkou velmi dobře. Prohry 4:6, 3:6 nebo 2:6 již naznačují, že potenciál dalšího zlepšení v páru rozhodně je. Pochvalu za skvělé výkony v turnaji si zaslouží také páry Vladimír Šolín – Jitka Doutnáčová a Filip Havlas – Irena Borovcová. Závěrem chci pochválit pár Filip Havlas – Irena Borovcová. Hráli spolu poprvé, a to navíc ještě díky tomu, že se ve druhém mači ve skupině zranila Marcela Hrušková.

Ještě před koncem komentáře bych rád poděkoval všem 11 zúčastněným párům, Věrce Brůžkové a její mámě za vynikající vánoční raut. Moc nám všem chutnalo. Škoda, že tolik hráčů a hráček postihla vlna nemocí. Jinak by vánoční smíšenka byla ještě veselejší. Jsem moc spokojený s tím, jak se celý turnaj vydařil a jak jsme zakončili rok 2022. Udrželi jsme naše turnaje při životě a připravili jsme si půdu pro další růst a rozvoj v roce 2023. Je jen velká smůla, že kolem nás se děje tolik špatných věcí, které mnoho hráčů a hráček odrazují od účasti v našich turnajích. Každá krize ale má svůj konec a tak i nám nezbývá, než věřit, že špatných zpráv začne dříve nebo později ubývat a naopak se začnou množit zprávy pozitivní a veselé a lidé se začnou ladit více na pozitivní vlny.

Věřím, že pokud náš spolek překoná tyto náročné měsíce, tak se postupně stane lídrem v pořádání turnajů pro rekreační hráče a hráčky. Vybudovali jsme si zdravé základy v podobě skvělé a úžasné party lidí, kteří dokáží vzájemně komunikovat, bavit se a veselit se. To je naprosto nejdůležitější. Dále máme navázané důležité a velmi kvalitní vztahy s mnoha areály na okrese Česká Lípa. Jakmile dokončíme nové webové stránky, tak věřím, že se náš rozvoj posune o několik dalších pater výše.

Děkuji všem hráčům a hráčkám, kteří si v roce 2022 zahráli některé z našich turnajů. Děkuji za spolupráci všem tenisovým areálům, ve kterých jsme uspořádali turnaje. Děkuji za vzornou spolupráci PO Sport Česká Lípa, městu Česká Lípa za podporu v podobě dotací. Jsme moc rádi, že jsme letos mohli udělat tolik turnajů, kolik se jen dalo. Těšíme se spolu s vámi na rok 2023, kdy budeme i nadále pokračovat v dalším rozvoji našich turnajů a v získávání dalších nových hráčů a hráček. První letošní turnaj se hraje v sobotu 14. ledna v České Lípě, a bude to turnaj v mužském deblu. Přijďte mezi nás a pojďte spolu s námi budovat a rozvíjet naší velkou tenisovou partu – tenisovou rodinu. Informace na stránkách www.tennisfamilly.com.

Zdeněk Hykš, předseda spolku Tenisová rodina