„Krajinu Lužických hor mohu pro jarní výlety jen doporučit. Jaro je tu o něco rychlejší než třeba v Jizerkách či Krkonoších a možností kam vyrazit je nepřeberné množství. Jak pro milovníky přírody, tak i tradičních řemesel či dobrého jídla,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Přivítat první teplé dny mohou turisté okruhem kolem kamenné zvěře. Havran v Polesí, Kozí hřbety, Žralok, Ptačí kameny nebo Sloní skály jsou skalní útvary, které získaly název podle svého tvaru. Náročnějším výstupem je pak výlet na nejvyšší vrchol Lužických hor Luž nebo na horu Klíč.

Marjánkovské jarnění se v Mariánských Lázních. Ilustrační snímek
Jak slavíte Velikonoce? Pochlubte se vašimi fotkami

Tradičním řemeslem Lužických hor je pivovarnictví. Od vaření piva skoro v každé chalupě přes historická privilegia práva várečného a mechanizaci a automatizaci až po řemeslná piva malých pivovarů a jejich speciály. Minipivovary, pivovary a podniky, kde se podává pivo z místní produkce, propojuje Pivní stezka Lužických hor.

Dalším řemeslem, které neodmyslitelně k Lužickým horám patří, je sklářství. Sto let letos slaví Sklářské muzeum v Kamenickém Šenově a pro své návštěvníky nabízí řadu akcí, které jsou věnovány oslavám jeho založení. V Lindavě se nachází sklárna Ajeto, v jejíž dílně se zájemci mohou seznámit s výrobou skleněných výrobků. Tamní Sklářská krčma nabízí vyfoukání skla nebo výrobu vlastního suvenýru.

S koncem zimy se průjezdným stává o polevský bikepark. Traily byly pro své návštěvníky v roce 2020 překopány a jsou vhodné i pro začátečníky. Pro děti je vhodný i lanový park na Jedlové, kde turisté mohou i vystoupat na tamní rozhlednu.

Anna Vašková, Liberecký kraj