Jsou pro ně připraveny aktualizované e-learningové lekce a krátké videospoty, kde se dozví nejdůležitější informace z oblasti bezpečného chování na internetu.

Lekce jsou zaměřené na sociální sítě, kyberšikanu, kybergrooming nebo používání mobilních telefonů. „V dnešní době, kdy se opět výuka pozvolna přesouvá do online světa, je důležité problematiku bezpečného chování na internetu nepodceňovat a věnovat jí pozornost,“ uvedl Martin Půta, hejtman Libereckého kraje a místopředseda Asociace krajů ČR dočasně pověřený jejím řízením.

Na vzdělávací materiály, které je možné využít k samostudiu či v distanční výuce, navazuje soutěžní znalostní kvíz. Po správném zodpovězení dvaceti otázek jsou soutěžící zařazeni do slosování o ceny.

Listopadový výlet na Děčínský Sněžník.
Tip na výlet: Děčínský sněžník láká na výhledy

Žáci a studenti také mohou po absolvování soutěžního kvízu poměřit své schopnosti i v Kvízu PLUS, který je určen pro opravdové znalce problematiky elektronické bezpečnosti. I v tomto případě na ně čekají ceny od partnerů projektu společností Microsoft a GORDIC. Každý měsíc se losují z úspěšných absolventů soutěžního kvízu dva výherci chytrých náramků.

Lekce a soutěžní kvíz jsou dostupné na webu www.KPBI.cz. Soutěžní kvíz poběží do konce února 2021. Poté bude následovat losování vítězů a prezenční krajská finále Kvízu PLUS.

V loňském roce se do soutěžního kvízu zapojilo více než 35 tisíc žáků a studentů. Z výsledků testování vyplynulo, že největší obtíže při bezpečném chování na internetu dělají žákům a studentům otázky související se sdílením osobních údajů a fotografií.

Hlavním cílem projektu Kraje pro bezpečný internet, na němž se podílí také Policie České republiky,  je zvýšit informovanost o rizicích internetu a možnostech prevence a pomoci. V rámci projektu jsou kromě e-learningových kurzů pro žáky a studenty připraveny lekce pro učitele, rodiče a veřejnost, sociální pracovníky a policisty a videospoty pro rodiče, seniory a pro mládež.

Jan Mikulička, Liberecký kraj