Do letošního, již 12. ročníku se přihlásilo 71 208 soutěžících, z toho bylo 2916 z Libereckého kraje. Na základě výsledků prvního kola bylo v každé kategorii pozváno 50 nejlepších do krajského kola. To se již tradičně koná v Liberci, v prostorách Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické. Aula byla naplněna příjemným napětím nad tím, jaké úlohy letos organizátoři připravili. Soutěžící si nejprve lámali hlavu u písemného testu a po přestávce u testu promítaného. Všichni účastníci však měli možnost kromě soutěžních úloh potrápit své mozkové závity i s množstvím hlavolamů a dalších nesoutěžních úloh. Někteří si povzdechli, že by rádi měli na řešení úloh více času, aby si je stihli vyluštit všechny.

Ti nejlepší si na závěr odnesli pěkné věcné ceny, díky podpoře Libereckého kraje. Soutěž dále podporují Nadace The Kellner Family Foundation, škola Open Gate a MŠMT. Celkem 10 soutěžících postupuje do finále, které proběhne v Míčovně Pražského hradu v pondělí 25. 11.

Držme jim palce, ať se jim povede uspět i konkurenci těch nejlepších z celé republiky. A těm, kdo se do finále neprobojovali, přejeme, aby se jim to povedlo ve 13. ročníku.

Projekt představila škola na radnici starostce Jitce Volfové.
Erasmus+ na Tryšovce: Školáci vyrazí do světa

Soutěž Logická olympiáda je založena na logických úlohách, nerozhodují zde naučené znalosti, ale přirozené rozumové schopnosti. Olympiáda si klade za cíl jak odhalovat skryté talenty a pěstovat v žácích samostatné a kreativní myšlení, tak upozorňovat veřejnost na to, že tento typ myšlení je prospěšný celé společnosti a měla by mu být věnována náležitá pozornost.

Soutěž organizuje Mensa ČR. Mensa je mezinárodní nevládní organizace založená roku 1946 v Oxfordu, která sdružuje lidi s IQ mezi horními dvěma procenty populace. Česká pobočka Mensy existuje od roku 1991 a nyní má přes 5 900 členů. Zabývá se mimo jiné vzděláváním dětí, podporuje rozvoj nadaných dětí po celé republice, organizuje Logickou olympiádu, zřizuje Kluby nadaných dětí, provádí testování IQ veřejnosti, pořádá letní tábory a jiné akce pro děti a jako jediná Mensa na světě zřizuje vlastní Mensa gymnázium – osmileté gymnázium pro nadané studenty.

Hana Kotinová