Geopark Ralsko ve spolupráci s německým Geoparkem Muskauer Faltenbogen připravil kurz pro nové geo-průvodce. Geoparky používají název georanger, protože se jedná především o průvodce schopné pohybovat se v terénu a předat návštěvníkům srozumitelnou formou informace o krajině a přírodních fenoménech.

„Zájemci o kurz však nemusí být odborníci v oblasti geologie ani v jiných přírodních vědách. Stačí pokud mají zájem o region Máchův kraj a jeho kulturní nebo přírodní bohatství. A pak taky samozřejmě chuť něco ze svých vědomostí předat návštěvníkům,“ vysvětluje Lenka Mrázová z Geoparku Ralsko.

Profesionální kurz je postavený na praktickém nácviku průvodcovských dovedností a mimo jiné uplatňuje odzkoušené metody organizace Interpret Europe, které používají ti nejlepší průvodci. Cílem kurzu je krok za krokem se naučit, jak sestavit dobrý výklad k jedné zastávce a jak ze zastávek postavit celou trasu.

Kurz bude probíhat formou několika školících víkendů pod vedením profesionálů. Každý účastník bude mít možnost samostatně prezentovat svou připravenou trasu. Součástí školení je celodenní exkurze do UNESCO geoparku Muskauer Faltenbogen, kde se budoucí průvodci mohou inspirovat, jak provádí profesionální georanger na německé straně. Během letní sezóny si vyškolení účastníci vyzkouší průvodcovskou činnost přímo v turistické oblasti Máchův kraj.

Celé školení je zdarma, neboť je podpořeno z Evropských fondů. Zájemci se mohou přihlásit do konce března na webových stránkách www.geo-adventures.eu.

GR