Do letošního ročníku lze nominovat příběhy Srdcařů a Srdcařek, kteří i přes překážky spojené s uplynulým rokem pomáhali ve svém okolí nebo darovali druhým. Oceněno bude šest nejinspirativnějších příběhů v kategoriích Umění žít spolu a Umění darovat.

„Společnost se už více než rok ocitá v krizi způsobené koronavirovou pandemií. Média v uplynulých měsících informovala primárně o počtech mrtvých a nefungující vládní strategii pro boj s covidem, což v lidech rozdmýchávalo strach a následnou zlobu a nenávist vůči ostatním. Mohlo se zdát, že poslední rok byl jen rokem krize a nic dobrého se nedělo, což ale nejen dle našich zkušeností a informací z regionů není pravda. Různě po republice vznikaly a vznikají dobré věci, drobné iniciativy lidí, kteří dál mění Česko k lepšímu,“ říká k 24. ročníku Kateřina Mlynářová, manažerka Ceny Via Bona.

„Rádi bychom proto letošním ročníkem Ceny Via Bona přispěli ke zlepšení nálady ve společnosti. Chceme najít a zveřejnit příběhy svědčící o tom, že se život nezastavil a že si i během nelehkého posledního roku lidé pomáhali a starali se jeden o druhého. Příběhy naděje, které nám všem mohou dodat inspiraci,“ uzavírá.

Příslušníci HZS Libereckého kraje si připomněli smutná výročí tragických úmrtí Karla Vacka a Dušana Lipovského.
Před 29 lety přišli hasiči v České Lípě tragicky o velitele

Nominovat na Cenu Via Bona lze Srdcaře a Srdcařky z řad jednotlivců, skupin lidí, spolků, neziskových organizací či firem, kteří přes překážky spojené s uplynulým rokem pomáhali ve svém okolí nebo darovali druhým. Z nominovaných příběhů vybere hodnoticí komise 6 inspirativních počinů těch, kteří se nevzdali a dokázali se i v náročné době semknout a navzájem si pomoci.

Odborná porota ocení tři příběhy v kategorii „Umění žít spolu“ pro ty, kteří rozvíjejí sousedské vztahy a na pomoc druhým věnují svůj čas a energii, a tři příběhy v kategorii „Umění darovat“ pro ty, kteří druhým věnují své finanční prostředky nebo možnost darovat zprostředkují jiným (např. prostřednictvím dárcovské výzvy). Všichni ocenění získají grant ve výši 15 000 Kč na projekt, kterému pomáhají. Nominace budou otevřeny do 30. června 2021. Předání cen proběhne v rámci slavnostního večera v rezidenci amerického velvyslance v září 2021.  

Nadace Via udělila Cenu Via Bona poprvé v květnu roku 1998 s cílem obnovit zpřetrhanou tradici filantropie v České republice. Celkem bylo v historii Ceny nominováno přes 1 000 příběhů a za své aktivity bylo oceněno 140 jednotlivců, kolektivů i firem.  

Hana Sedláková