Především 9. září je dnem horníků! Naši členové se tak zúčastnili jak hornického dne ve Stráži pod Ralskem, který pořádala odborová organizace spolu se státním podnikem DIAMO, tak se naše delegace zúčastnila tradiční hornické pouti v Sokolově.

Dále jsme 31. 10. uspořádali v kostele svatého Zikmunda ve Stráži pod Ralskem koncert barokní hudby, kde již potřetí zahrálo kvarteto z Akademie staré hudby z Baden - Württemberg v podání Ulrike Engelke, Simon Standage, Helmut Engelke a Hildegund Treiber. Organizačně vše zajišťoval náš spolek s pomocí města Stráž pod Ralskem a Akademie Vězeňské služby ČR Stráž pod Ralskem. S. p. DIAMO (o. z. TÚU) pak umožnil kvartetu zajímavou exkurzi v technologiích ve Stráži pod Ralskem, což hudebníci velmi ocenili.

Náš člen Pepa Kolařík z Mimoně po léta organizuje setkání bývalých horníků, kteří fárali v Hamerské oblasti. 11. září 2019 proběhlo již 52. setkání havířů, kdy se sešlo v perfektní atmosféře na 108 kamarádů! Dále se náš předseda Václav Dorazil (je taktéž místopředsedou Sdružení hornických a hutnických spolků České republiky - SHHS ČR), účastnil Valné hromady SHHS ČR v Žacléři. Toto město bude příští rok hostitelem 24. setkání hornických měst a obcí ČR. Na to se jako každý rok velice těšíme!

Podzimní sraz bývalých horníků Dolů Hamr I a Křížany v restauraci U Lva v Mimoni. Ve středu 11. 9. se tu sešlo celkem 108 kamarádů.Zdroj: HHS pod Ralskem

No a konečně - podzim je i ve znamení velice náročné práce na venkovní expozici v muzeu ve Stráži pod Ralskem. Především se jedná o úpravu dvora, kde připravujeme místo pro kolejové exponáty. Od Ing. Černého z Rakovníka jsme dostali několik metrů kolejí. Od kamaráda Ivana Cádera z Měděnce jsme zase získali jeden kubíkový huntík (důlní vozík). Od kamarádů z Orlických hor různé druhy výztuže, tzv. hajcmany (ať už TH výztuž či LA výztuž a podobně).

Taktéž jednáme o získání dalších exponátů pro expozici, zejména části důlní technologie (např. rozvody vzduchu - lutny, potrubí pro technologickou vodu či zakládkové potrubí atd.). Dále jsme dostali od paní Holínkové několik 1800 litrových vozíků a klaničák pro dopravu dlouhého materiálu. Od s. p. DIAMO jsme koupili jedem platoňák a jeden odříznutý podvozek, který se používal k dopravě řetězů apod.

V Žacléři jsme již dávno odkoupili jeden zdevastovaný vůz pro dopravu osob (tzv. pulman), který momentálně renovujeme za pomoci přátel ze Závodní báňské záchranné stanice v Hamru na Jezeře! Na jaře by mělo být vše hotové! Pevně věříme, že v prvním pololetí roku 2020 slavnostně otevřeme tuto venkovní expozici pro návštěvníky! Nesmím zapomenout na kamarády z Ostravy z Nadace Landek, kteří nám finančně přispěli, ať už na nákupy exponátů či materiálu potřebného k opravám!

Za HHS pod Ralskem M. Janošek