S padajícím listím je třeba častěji čistit zahradní jezírka či nainstalovat sítě, abychom si ušetřili práci na příští měsíce. Připravíme si například i polystyrenové plováky, které do určitých mrazů zabraňují zamrzání a hromadění plynů v jezírku. Ty lze ke konci měsíce září nainstalovat, zejména ve vyšších polohách.

V tomto měsíci je rovněž vhodná doba pro poslední přihnojení trávníků hnojivy s vyšším obsahem dusíku, který zajistí růst listů a dostatečné odnožování trav během první poloviny podzimu.

Koncem měsíce sklízíme i poslední plody rajčat. Zelená rajčata, která ještě nestihla dozrát, necháme zčervenat doma nebo je zpracujeme.

V neděli 13. září se opět uskutečnil tradiční závod v polovičním ironmanu – Doksyrace.
Na závodě Doksyrace padl traťový rekord

Pro zimní sklizeň bylinek přesadíme několik trsů trvalek do kořenáčů, přemístíme je dovnitř na světlé chladnější místo a omezíme zálivku. Vhodné jsou například: máta, bazalka, dobromysl, pažitka, tymián a šalvěj.

Začíná též sklizeň ovoce na uskladnění. To znamená, že bychom měli sklep vybílit vápnem nebo vysířit sirnými knoty a vyčistit bedny, do kterých budeme ovoce ukládat. Sklepní prostory větráme hlavně v noci, kdy už je chladněji, aby teplota ve sklepě co nejrychleji klesla. Lepšímu uchování jablek a hrušek na uskladnění pomůžeme pozdním ošetřením stromů a plodů proti houbovým chorobám. Odřezáváme staré větve, poškozené houbovými chorobami a škůdci. Tímto zásahem prosvětlujeme hlavně keře a stromky angreštů, rybízů a muchovníků. Dřeviny, které jsou citlivější na silnější zimní mrazy, přihnojujeme síranem draselným, aby měly vyzrálé dřevo a v zimě je nepoškozoval mráz.

Petr Kumšta