Poprvé za bezmála dvacetiletou historii soutěže se její výsledky vyhlašovaly v červenci a odměny předávaly v září, v důsledku pandemie nového koronaviru. Hrdost na množství nasbíraného starého papíru to však u dětí nezmenšilo, stejně jako radost z odměn. Celkově se ročníku 2019/2020 zúčastnilo 86 009 dětí ze 481 mateřských, základních, speciálních a středních škol. Dohromady nasbírali 1 835 451 kg papíru.

V každém regionu se dočkalo ocenění celkem 10 škol, a to vždy pětice ve dvou kategoriích: podle množství papíru v přepočtu na jednoho žáka a podle celkového množství odevzdaného papíru. Například děti ze ZŠ a MŠ Krásný Les ve Frýdlantu nasbíraly v průměru přes 277 kilogramů papíru na jednoho! Žáci ze ZŠ Husova Liberec zase celkem odevzdali téměř 16 tun!

Skvělá je však účast každého dítěte, žáka či studenta. Prostřednictvím tohoto ekologicko-výchovného projektu získají příležitost zamyslet se nad současným stavem životního prostředí a zkusit vlastními silami přispět k jeho zlepšení. Cílem „Soutěže s panem Popelou“ je zavedení trvalého systému separovaného sběru papíru ve školách. Školy mají za úkol nasbírat co největší množství papíru, který je od nich následně vykupován za smluvené ceny. V průběhu soutěže společnost FCC Česká republika vedla na svých internetových stránkách evidenci aktuálně nasbíraného papíru, školy tak mohly zjišťovat, jak si vedou v porovnání s ostatními účastníky.

Oceněné školy si převzaly odměny ve formě věcných cen, jakými jsou sportovní potřeby, společenské hry a speciální kolekce dětských reklamních dárků. Žáci a studenti se též dočkali zahájení jubilejního 20. ročníku.

Kristina Jakubcová