Při dlouhých adventních večerech si lidé odedávna vyprávěli všelijaké příběhy o pohnutých osudech lidí. Sychravé temné dny vyvolávaly i temné příběhy, kterým se často nechce ani věřit. Bývají spojovány s čarodějnou mocí a nevysvětlitelnými jevy.

Nejznámější balady zpracování adventu Karlem Jaromírem Erbenem. Ale podobný až srdce mučivý příběh se stal i nedaleko České Lípy. Hříšná Matylda byla však jen obyčejná žena a její příběh je prostým lidským příběhem lásky i tragédie.

Z důvodu omezeného cestování a uzavřených obchodů zbývá v domácnostech víc času na pečení cukroví, ale také na procházky. Obzvláště senioři a rodiny s dětmi uvítají procházku s dobrodružným námětem. Najít posed na Hubertově stezce a opodál příběh tragédie utajované lásky, který začíná u zahrádkářské kolonie ve Svárově, může být inspirací k vydaní se do přírody. Před pandemií sem chodily školní třídy poznávat přírodu. Naučná stezka je vedena po cestě vybudované Českými lesy a je doprovázena řadou všelijakých tabulí s výkladem. Jeden z nich se týká i nedalekého jezírka, kde se v dávné minulosti z nešťastné lásky utopila mladá žena.

Holý vrch – Místo klidu na Holáku.
Holý vrch – Místo klidu na českolipském Holáku

Uhlíř nedaleko města pálil dříví. To se používalo při výrobě skla, střelného prachu nebo při zpracování kovů. Většinu času trávil v lese u svých milířů prodejem dřeva zákazníkům, kteří za ním přijížděli. Rodinu a děti snadno uživil. Vracel se domů jen na zimu, celé léto pobýval v lesní chýši.

Jednou však do lesa zabloudila mladá dívka jménem Matylda z nedaleké obce u Kvítkova. Začala za ním docházet pravidelně. Její návštěvy se neutajily a uhlířova žena se jednou vypravila za manželem. Potkala tam Matyldu a proradností manžela byla velmi nešťastná. Nedaleko uhlířovy chýše byl malý rybník, v něm se před očima obou utopila. Příběh nešťastné lásky je popsán na informační tabuli. Na stezce jsou však i jiné zajímavé informace především o přírodě.

Naučná stezka není pro výlet náročná a dva kilometry mohou být snadno zvládnutelné i s kočárkem nebo jednoduchým dětským vozítkem. Do blízkosti stezky se můžeme dostat i MHD číslo 209 nebo 218 směr Žizníkov. Pokud neprší, stane se výlet i za tmavého podzimního dne příjemným osvěžením. Překvapením však může být poměrně rychlé stmívání.

Eva Bečvaříková