„Doporučuji tento výlet absolvovat mimo hlavní turistickou sezónu. Jedná se o velmi navštěvované turistické trasy,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Z Rychnova míří hned dvě cesty na rozhlednu Kopanina, kterou roku 1894 postavili čeští turisté z Turnova. Žlutá vede přímo od nádraží, modrá z místní části Pulečný. Doporučit lze spíše modrou, která převážně po pastvinách dovede výletníky přímo do osady Kopanina, kde si lze vyzvednout klíče od rozhledny.

Turisté budou moci využívat aktualizované mapy.
Dobrá zpráva pro turisty, bude jim sloužit aktualizovaná mapa Kokořínska

Pohled z vyhlídkové věže je vskutku impozantní – z jedné strany Kozákov a Maloskalsko, naproti Ještěd, na severu hřebeny Krkonoš a Jizerských hor a na jihu zamlžená Česká tabule se sopečnými kupami Bezdězu, Ralska a pískovcovými plošinami Českého ráje, z nichž ční jako dva hroty zřícenina hradu Trosky.

Od rozhledny je to pouze kilometr a půl ke zřícenině hradu Frýdštejn; sestup z Kopaniny vede překrásným terénem s několika dalšími vyhlídkami do krajiny přímo k hradu, jehož válcová věž vévodí širokému okolí. Výlet je pak možno završit na Malé Skále, kde se lze smočit v řece Jizeře, popřípadě občerstvit a vlakem vyrazit zpátky do Turnova.

Jan Mikulička, Liberecký kraj