Sídlo, které navštěvovaly osobnosti jako například František Palacký, Božena Němcová nebo Josef Dobrovský, je tak bohužel nepřístupné.

„Je velká škoda, že se zatím nedaří zámek zrekonstruovat. Jedná se totiž o rozsáhlý objekt a pokud by mělo k rekonstrukci dojít, náklady by činily stovky milionů korun,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Renesanční sídlo, známé také jako Nový Zámek, nechala pro svého syna Jana postavit na místě někdejší tvrze okolo roku 1550 Kateřina z Vartenberka. Po bitvě na Bílé hoře Vartenberkové o panství přišli a konfiskát koupil Albrecht z Valdštejna. Ten nechal zámek upravit do barokní podoby a nechal u něj vybudovat zámecký park.

Na zahradě ZŠ Dubá se stále něco děje.
Hurá, je to tady! ZŠ Dubá znovu obhájila titul Ekoškoly

Po smrti Albrechta připadl zámek jeho manželce a dceři Marii Alžbětě, která se provdala za člena rodu Kouniců. Během jejich pobytu na zámku došlo k dalším úpravám nejen zámku, ale i okolí. , který teče přes údolí Peklo, byl upraven tak, aby se po něm hosté zámku mohli plavit.

V roce 1945 byl zámek vyvlastněn. Později v něm ministerstvo zahraničního obchodu vytvořilo domov mládeže a středisko pro zahraniční studenty, o němž se zmínil i černošský medik Mireček v jednom z dílů filmové série o Básnících. Od konce 20. století zámek vlastnila pražská Univerzita Karlova.

K vyhořelé budově se nesmí, volně přístupný je tak jen okolní areál s parkem. V parku i okolí se nachází řada soch a mnoho vzácných stromů. Součástí areálu je, jak už to u zámků bývá, také řada hospodářských budov. 

Jan Mikulička, Liberecký kraj