V rámci akce se veřejnosti představili také mimonští karatisté s klubu Profikarate pod vedením Milana Kristla, kteří předvedli své umění. Bylo obdivuhodné, jak se i malí svěřenci Milana Kristla (1. Dan) zhostili svého úkolu a ukázali návštěvníkům, co dovedou. Předvedli kolektivní cvičení základních technik zvané kihon, následně formu stínového boje – kata, a to jak v jednotlivcích, tak také v kata teamech, kdy mohli návštěvníci obdivovat sehranost tříčlenného družstva.

Do debaty s představiteli města se aktivně zapojili i občané Mimoně

Na řadu posléze přišly také modelové situace, při nichž často jeden z bojovníků skončil na zemi.
Po vystoupení karatistů pozval moderátor celé akce Roman Šimon na pódium prvního z pozvaných hostů, kterým byl velitel mimoňské městské policie René Nesvadba. Ten musel čelit palbě otázek. „Občané by rádi viděli městské policisty v ulicích města pohybovat se spíše pěšky než služebním vozem. Co na to městská policie?“ zněla první otázka. „Pokud vyšlu dva své lidi do ulic města, například na náměstí, nelze předpokládat, že by mohli být v tu samou dobu například na sídlišti, kde jich může být potřeba. Doprava automobilem je v tomto směru přece jen rychlejší,“ odpověděl René Nesvadba.
Na řadu přišla otázka dětských hřišť, která, byť před krátkým časem zrekonstruovaná, jsou opět v neutěšeném stavu. Tehdy vyzval René Nesvadba ke spolupráci občany. „Apeluji na občany, kteří mají zejména na sídlištích hřiště přímo pod okny, aby z nich občas vyhlédli. Mohou tak zabránit tomu, aby dětská hřiště ničili vandalové,“ žádal velitel.
Ten pak také potvrdil, že obavy místních žen a malých dětí z obtěžování, kterých se v posledních dnech dopouštěl neznámý pachatel (náš Deník jako první o tom policii informoval), mohou odeznít. „Tento muž byl již dopaden. Jedná se o mimoňského občana.“
Následně moderátor pozval na pódium hlavní představitele města – starostu Františka Kaisera a místostarostu ing. Stanislava Balouna. Na první otázku, proč město tak málo podporuje místní karatisty, St. Baloun odpověděl: „Mně se nelíbí, že se něco takového povídá. V loňském roce jsme poskytli klubu dotaci přes více než sto tisíc korun. Také letos počítáme s podporou tohoto druhu sportu.“
Do debaty ohledně chybějících dětských hřišť se zapojili také sami občané. Pan Kroupa poukazoval na možnost, že prostory pro dostatečné vyžití mladých lidí by mohly vzninout na louce poblíž ulice Pod křížovým vrchem. „Na to momentálně nejsou prostředky, ale o jisté alternativě rozhodně uvažujeme,“ odpověděl starosta František Kaiser.