Ten se ve městě zabydluje a láká čím dál více lidí. Návštěvníci vytvořili frontu ve vestibulu Kulturního domu Crystal dlouhé minuty před zahájením.

„Jsem tu poprvé, manželka chtěla, abych šel s ní. Zajímá se o bylinky a o zdravou výživu," řekl jeden z prvních desítek návštěvníků Ladislav Slánský při čekání v dlouhé frontě na bezplatné změření tlaku. „Vy máte ale vysoký tlak. Jestli chcete žít, tak musíte k doktorovi," vyslechla si doporučení postarší žena. Ty mezi návštěvníky jednoznačně převažovaly.

Může zachránit život

Fronta se tvořila i před provizorní kožní ambulancí. Lékařka Dana Pospíšilová v ní zdarma vyšetřovala pihy, mateřská znaménka nebo změny na kůži. „Loni našla u několika lidí nesrovnalosti na kůži a poslala je na další vyšetření," řekla Eva Barkmanová z klubu onkologických pacientů a přátel Českolipská Vesna, jež se na organizaci Dne zdraví podílí společně s českolipskou radnicí.

V souvislosti s tím upozornila, jak jsou preventivní prohlídky důležité. „Zvlášť muži je podceňují, ale včasný nález lidi ochrání před dlouhodobým léčením a může i zachránit život," doplnila Eva Barkmanová.

Vesna přišla pro letošní třetí ročník s novinkou módní přehlídkou, během níž členky klubu představily protetické prádlo nebo plavky pro ženy po odstranění prsu.

Nahmatat bulky a jiné nepravidelnosti si nejen ženy mohly zkusit na maketě prsou. O tom, že jejich objevení není snadné, se přesvědčil krajský radní Jaroslav Podzimek. „Musí se víc přitlačit, jsou hluboko," překvapeně komentoval Podzimek.

Kromě toho návštěvníci mohli ochutnat zdravé potraviny, doplňky stravy, čaje nebo něco z vegetariánské kuchyně.

„Den zdraví má být hlavně přínosem pro obyvatele. Má jim nabídnout cestu k tomu, aby pečovali o své zdraví, které máme jenom jedno," dodala starostka Hana Moudrá.