Ani při jedné z událostí se nikomu nic nestalo. Oba excesy se však hned zařadily po bok průšvihů a nehod, kterých jsou v posledních deseti dnech naše železnice plné.

„Ve čtvrtek v 19.20 hodin v Medlešicích na Chrudimsku vykolejil osobní vlak jedoucí z Chrudimi do Pardubic. V době nehody ve vlaku jeli dva cestující. Nikdo nebyl zraněn a hmotná škoda byla odhadnuta na 320 000 korun – 300 tisíc škody na vlaku vlaku, 20 tisíc na trati. Šetříme příčiny a okolnosti v místě mimořádné události,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Veselokopecký jarmark
Veselokopecký jarmark o víkendu nebude!

Správa železnic potvrdila, že lokomotiva soupravy Regionova na medlešickém nádraží „řízla“ výhybku a přední nápravou vykolejila. Druhý vůz a zadní náprava tažného vozu zůstaly na kolejích. Provoz na trati byl kvůli opravě výhybky obnoven až v pátek v poledne.

„Nechci to bagatelizovat, ale z vykolejení vlaku se dělá větší událost, než si zaslouží. V Česku řešíme drobná vykolejení vlaku, třeba při posunování, prakticky každý týden,“ uvedl mluvčí Správy železnic Marek Illiaš.

Jak pondělní, tak páteční incident se vyšetřují, zjišťování příčin potrvá nejspíš několik týdnů. U pondělního nedovoleného projetí návěstidla je pravděpodobné, že šlo o chybu strojvedoucího. „Osmdesát procent zakázaných jízd má na svědomí lidský faktor,“ uvedl mluvčí inspekce Drápal.

Ilustrační foto
V 17 vesnicích v kraji nejsou lidé bez práce

U vykolejení vlaku není jasné, zda byla poškozena výhybka, či zda jel vlak například moc rychle. Souprava s poškozeným podvozkem byla odtažena do depa.