Co je koronavirus?Zdroj: DeníkVýzva k tomu, aby se všichni účastníci akce přihlásili na mělnickém územním pracovišti Krajské hygienické stanice Středočeského kraje, je zveřejněna jak přímo U Marty, tak na obecním úřadu. „Hygienická stanice nás upozornila na to, že v restauraci U Marty se vyskytl jeden případ člověka nakaženého koronavirem,“ vysvětlil místostarosta Nelahozevsi Zdeněk Schneider.

Obec potom vyhlásila výzvou, že se hledají lidi, kteří se zúčastnili pátečního country posezení. „Neví se, kolik tam bylo lidí, odhad je mezi třiceti až čtyřiceti,“ poznamenal Zdeněk Schneider.

Online reportáž

Majitelka restauračního zařízení po dotazu obce situaci potvrdila, že i ji oslovila hygiena. „Říkala mi, že restauraci zavírá. Nyní by ji nemohla ani provozovat. Myslím, že by se tam i lidé teď obávali jít,“ vysvětlil starosta. Mobilní číslo uvedené na webových stránkách restaurace nikdo nezvedal.

Ilustrační foto.
Korona v Nelahozevsi? V místní restauraci byl člověk s virem

Kontaktovat hygieniky – nikoli osobně, ale telefonicky! – mají lidé podle slov mluvčí středočeské hygieny Dany Šalamunové v pracovní době prostřednictvím telefonního čísla 315 617 062, případně stejné kombinace na konci s trojkou či čtyřkou.

Nelahozeveská radnice přidává i čísla na mobily: 736 521 327 a 736 521 428. „Nebo, pokud se nedovolají, mohou poslat e-mail,“ uvedla Šalamunová. Využít lze adresy simona.ticha@khsstc.cz, monika.hajslova@khsstc.cz a karolina.mankova@khsstc.cz.

Ke středečnímu ránu středočeští hygienici v kraji evidovali tři potvrzené případy nákazy koronavirem (z toho jeden právě u muže z Mělnicka) plus pět dalších účastníků lyžařské výpravy, kteří se nechali testovat v soukromé laboratoři; u nich se čekalo na potvrzení výsledků akreditovanou laboratoří. Karanténu sami hygienici v kraji nařídili prozatím 114 lidem.

Přehled o dalších karanténních opatřeních, která vydali praktičtí lékaři, krajská hygiena podle Šalamunové nemá.

Ilustrační foto.
Počet Středočechů s koronavirem se vyšplhal na osm

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník