„Soud je přesvědčen o tom, že by bylo dobré a vhodné, kdyby se účastníci pokusili o možnost smírného vyřešení sporu,“ řekla předsedkyně senátu Renata Polanská.

Pardubická nemocnice uznala, že rodina má na odškodnění nárok, chce se ale dohodnout mimosoudně. „V návaznosti na rozhodnutí trestního soudu, byť v tuto chvíli nepravomocného, nechceme prodlužovat stávající jednání u soudu civilního. Proto jsme ještě před jeho zahájením informovali soudkyni, že nemocnice uznává právní základ nároku. Dnes soudkyně v souvislosti s tím vynesla mezitímní rozsudek, a my se pokusíme dohodnout na výši narovnání,“ sdělila mluvčí Nemocnic Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

Adam skončil po operaci ve vigilním kómatu
Kauza Adámek: Lékařka a sestra dostaly v případu chlapce v kómatu podmínky

Soudní líčení o nároku na odškodnění proběhlo jen dva týdny po skončení trestního řízení, ve kterém byla Pardubická nemocnice zproštěna obžaloby. Lékařka Martina Šípková, která podle předsedy senátu Karla Gobernace nesla hlavní vinu na události, dostala podmíněný roční trest za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti s odkladem na dva roky.

Nesmí také dva roky pracovat v oboru pediatrie. Sestra Barbora Špásová dostala trest na spodní hranici trestní sazby - půlroční podmíněný trest s odkladem na rok. Poslední obžalovaná sestra Alena Chovancová byla zproštěna obžaloby.

Masivní krvácení 

I tento soud se vracel k události, která se stala v květnu roku 2017, kdy po čtyřech dnech od operace mandlí začal tehdy osmiletý Adámek v nemocnici masivně krvácet. Chlapec po komplikacích zůstal v bdělém kómatu. V současnosti se jeho zdravotní stav zhoršuje a chlapec má podle matky bolesti a péče o něj je velmi náročná.

„Leží už pět let a jeho stav se zhoršuje,“ popsala současný stav dnes třináctiletého syna Ilona Cigáňová, která se o něho nepřetržitě stará.

Adam skončil po operaci ve vigilním kómatu
Kauza Adámek: Nemocnice je připravena rodině zaplatit, o výši má rozhodnout soud

Rodina chce od nemocnice zaplatit 22 milionů korun. Nemocnice ji původně nabídla 15,5 milionů korun. O konečné částce teď budou obě strany znovu jednat. Rodičům nemocnice prozatím vyplatila zálohu šest milionů. Obě strany sporu se chtěly dohodnout už před časem, ale kvůli probíhajícímu trestnímu jednání, které po pěti letech skončilo až v dubnu 2022, z dohody sešlo. Podle rodičů jednání zkrachovalo na neochotě nemocnice se k věci postavit čelem.

„Život a zdraví má nevyčíslitelnou hodnotu a nic na tomto světě to nenahradí. Je tak těžké vidět svoje dítě, které prožívá takové utrpení “ uzavřel Jan Vyčítal, otec Adámka.