Hořelo v areálu firmy SPV Recycling CZ v Ostravě-Vítkovicích, která se zabývá výkupem a likvidací autovraků a kovového odpadu. Na místo dorazilo přes 50 hasičských vozidel, zejména cisterny, speciální vozy. Hasit pomáhaly také dva vrtulníky.

Zhruba po sedmi hodinách se hasičům podařilo požár dostat pod kontrolu. Po osmé hodině večer se ho podařilo uhasit. Na místě zůstává několik jednotek, které místo požáru monitorují. 

Rozvolňování 10. května 2021 v Ostravě. V pondělí otevřely také obchody v Avion Shopping Parku Ostrava a IKEA.
Rozvolnění v Ostravě: Otevřela i IKEA, zákazníky vítal maskot i ochranka

„V současné chvíli na místě už nic nehoří. Co jsme potřebovali prolít vodou, se podařilo. Zasahující jednotky i techniku jsme už zredukovali. Na místě zůstává několik jednotek. Budou monitorovat požářiště a popřípadě uhasí nově vzniklá ohniska požáru,“ komentoval situaci po 20. hodině večer mluvčí hasičů Moravskoslezského kraje Lukáš Popp. 

Jeho kolega Jakub Kozák situaci ještě o půl druhé odpoledne hodnotil zásah slovy: "Požár v současné době ještě nemáme zcela pod kontrolou, síly a prostředky však již dostačující."

Vyšetřování

Požáru u Místecké ulice předcházela podle policie exploze. Evakuace obyvatel nebyla nutná. Policie případ šetří jako obecné ohrožení z nedbalosti, uvedla mluvčí policie Eva Michalíková. Příčina požáru a způsobená škoda jsou zatím v šetření.

Záběry z dronu:

Zdroj: Youtube

Později odpoledne na místě zůstala už pouze část hasičů, kteří musí materiál navršený na velkou hromadu rozebrat a dohasit případná ohniska a prolévat vodou."Na místě budeme do večera, hlídat budeme možná až do rána," řekl už odpoledne Lukáš Popp. 

Záběry z dohašování:

Zdroj: Youtube

Zvláštní stupeň poplachu

Jde o jeden z největších požárů v Moravskoslezském kraji vůbec. Mohutný černý dým zakryl nebe nad Ostravou. Kouřová clona byla po celé pondělní dopoledne k vidění nejen v metropoli, ale i z okolních měst jako je Frýdek-Místek či Orlová. V plamenech se ocitlo přes 2000 tun materiálu - převážně železného šrotu, autovraků.

Mosty v Rudné ulici mezi ostravským městským stadionem a vlakovým nádražím Ostrava-Vítkovice čeká bourání a následná výstavba nových pilířů. Omezení potrvají dva roky. Stav v květnu 2021.
Řidiče v Ostravě čekají měsíce pekla! Mosty na Rudné půjdou k zemi

"Událost byla na tísňovou linku ohlášena sedm minut před osmou hodinou ranní. K zásahu bylo postupně v průběhu dopoledne vysláno celkem 34 hasičských jednotek, spolu s nimi rovněž jednotka Záchranného útvaru HZS ČR z Hlučína," uvedl  Jakub Kozák.

Snímky ze zásahu - zdroj HZS MSK a PČR:

"Po příjezdu na místo byl materiál zasažen plameny v plném rozsahu, z hromady se ozývaly detonace. Na místě došlo k požáru hromady plastových tonerů. Hořelo přibližně 1 500 tun autovraků a kovového šrotu a také 600 tun drceného recyklátu," popsal dále mluvčí Kozák. 

Dva vrtulníky

Hasiči k likvidaci nasadili vodu i pěnu, zasahovaly i speciální kombinované hasicí automobily, obrněná cisternová automobilová stříkačka i pětinápravový velkoobjemový speciál Tatra. Povolán byl kontejner se zásobou pěnidla.

Velitel zásahu na místo povolal policejní vrtulník s hasicím bambi vakem, ten dorazil kolem 10. hodiny. Jeho plnění zajišťují hasiči v areálu. Během zásahu přiletěl druhý vrtulník, který vykrýval čas potřebný na doplňování paliva prvního stroje. 

Zdroj: Youtube

"Deset minut po půl jedenácté byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu. Ten se vyhlašuje například pokud je nutné složky při společném zásahu v místě zásahu koordinovat velitelem zásahu za pomoci štábu velitele zásahu a místo zásahu rozdělit na sektory a úseky, popřípadě pokud společný zásah složek vyžaduje koordinaci na strategické úrovni," popsal Jakub Kozák s tím, že velitel zásahu vydal cestou krajského operačního a informačního střediska doporučení občanům nevycházet a nevětrat.

DOPOLEDNÍ SITUACE

Kouřové panorama

„Stále se snažíme požár dostat pod kontrolu a začíná se nám to dařit, avšak jde o 1500 tun vraků naskládaných na sobě a není zaručeno, že hasební látka se dostala až do středu naskládané hromady,“ komentoval už dopoledne pro Deník aktuální stav a zásah za HZS MSK Lukáš Popp.

Kolem jedenácté hodiny zmizelo kouřové panorama z oblohy, nicméně požár ještě zdaleka není uhašený. A hasiči si netroufali odhadovat, kdy k tomu dojde.

Lidé si užívali skoro letní počasí a houfně vyrazili l vodě. Pláže Těrlické i Žermanické přehrady byly v obležení cyklistů, ale i pěších se psy či rodinami s dětmi. 9. května 2021.
Konečně slunce! Lidé v kraji vyrazili k přehradám, šli i do plavek, podívejte

„Došlo ke snížení intenzity hoření, ale pořád tam dostáváme hasebnou látku, aby se požár znovu nerozmohl. Nadále probíhá shazování vaků z policejního vrtulníku. Když letí tankovat, zaujímá jeho pozici soukromý vrtulník začleněný do IZS, který jsme z tohoto důvodu využili,“ doplnil pro Deník mluvčí Popp.

Hasiči ani policisté, kteří jsou na místě také, a v dopoledních hodinách okolní obyvatele vyzývali k zavření všech oken, zatím netuší, co je příčinou požáru. Škody na majetku teprve budou vyčísleny, bohužel však jsou i škody na lidském zdraví.

Podle potvrzených informací Deníku byla na místě při výbuchu, který byl impulzem požáru, zraněna jedna civilní osoba, jež utrpěla poškození sluchu a byla převezena do nemocnice.

Chalupa Marka Dalíka v Bělé pod Pradědem je na prodej
Chalupa Marka Dalíka v Jeseníkách je na prodej. Za 24 milionů

Stále probíhající požár je jeden z největších, k němuž v kraji došlo. „Vzhledem k počtu zasahujících jednotek a vyhlášení zvláštního stupně patří k těm velkým, které jsme tu kdy měli, netroufám si jej ale porovnávat s jinými zásahy. Pro hasičce je to však velmi náročné po fyzické i psychické stránce,“ uvedl Popp.

Na místo vyjel speciální automobil chemické laboratoře HZS MSK, který provádí měření koncentrací nebezpečných látek v ovzduší.

Prohlášení Vítkovic

Vedení společnosti, v jejímž areálu začalo hořet, se zatím nevyjádřilo. „Zatím bez komentáře, určitě budete informováni,“ omezil se na stručné vyjádření ředitel společnosti SPV Recycling CZ Jiří Šašek, podle něhož firma vydá prohlášení později.

Vladimír Vlček, ředitel Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, byl v sobotu 8. května 2021 v Praze povýšen do hodnosti generálmajora.
Čerstvý generálmajor a šéf MS hasičů Vlček: V Ostravě jsem začínal od píky

Oficiální prohlášení na sociální síti vydala také společnost Vítkovice, kde upozorňuje na to, že požár s ní nijak nesouvisí.

"Dostali jsme od vás dnes ráno mnoho dotazů ohledně požáru ve firmě nedaleko Místecké ul. v Ostravě, v blízkosti někdejší Aglomerace. Můžeme vás ujistit, že tato nešťastná událost se nijak netýká našich firem ze skupin Vítkovice, ani z Cylinders Holding a areálu Dolních Vítkovic," stojí v prohlášení.

Reakce na sociálních sítích:

Ranní snímky dýmu od čtenářů a zveřejněné na sociální síti Facebook: