V roce 2016 koupil areál a zároveň s ním i firmu Baneba, které lázně patřily, dnes již bývalý tenista Tomáš Berdych a opavský podnikatel Petr Lex. 

Vězni ve věznici Stráž pod Ralskem třídí zásilky české pošty.
Ve věznici ve Stráži třídí poštu z Číny. Zásilek je kvůli hrozbě koronaviru méně

Nicméně podle serveru Novinky.cz už jim Jánské Koupele nepatří a firmu Baneba spolu s celým zdevastovaným areálem nyní vlastní dceřinná společnost krnovské skupiny Cresco&Finance, konkrétně Tenis klub Hamerská Krnov. Má jít ale jen o dočasný stav a zmíněný krnovský holding chce Jánské Koupele do konce března prodat novému investorovi. Jaké bude mít s bývalými lázněmi úmysly, však podle Novinek.cz není jasné.

Podle údajů z katastru nemovitostí, do něhož lze volně nahlížet, patří areál bývalých lázní jiné společnosti. Konkrétně jde o společnost Bad Johannisbrunn s.r.o., sídlící v Moravské Ostravě. Jejím vlastníkem má být ostravský podnikatel a advokát Karel Ležatka. 

Ilustrační foto.
V Opavě zasedala bezpečnostní rada kvůli koronaviru. Město cílí na prevenci

Jánské Koupele jsou od roku 2005 zapsány na seznamu kulturních památek České republiky a není žádným tajemstvím, že Tomáš Berdych usiloval o to, aby byly z tohoto seznamu vyškrtnuty. Poté by se mohl zdevastovaný areál třeba i zbourat.

Jenže o tom nechtělo ministerstvo kultury nic slyšet. O sejmutí památkové ochrany požádali zmíněný resort Berdych s Lexou v únoru 2017. Neúspěšně.

„Podle názoru ministerstva původní charakter památky nezanikl, nepominuly tak důvody pro památkovou ochranu souboru. Jánské Koupele jsou nadále evidovány v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky a vyjmutí je možné jen na základě pravomocného rozhodnutí o zrušení prohlášení za památku za předpokladu, že by existovaly mimořádně závažné důvody pro jeho zrušení,“ uvedla tehdy pro Deník Petra Hrušová z tiskového oddělení ministerstva.

Co bude s Jánskými Koupelemi dál? Tématu se budeme blíže věnovat v příštím týdnu.

Autobusy ČSAD jezdí v regionu od loňského června. Foto: Filip Vlček
Svítá v Opavě na lepší časy? Tři čtvrtě roku a točna nikde. Jak to bude dál?