Než aby čekala na město, až nechá vystavět zábrany, pustila se společnost Imos Development do úpravy prostoru okolo Svratky sama. „V okolí toku vytváříme takzvané bermy, do kterých se řeka v době povodní rozlije. Budujeme zároveň i protipovodňové valy. Ochráníme tím proti rozlití a povodním tamní území,“ vysvětlila výkonná ředitelka společnosti Hana Vyplelová.

Zástupci Brna se soukromými investory na protipovodňové ochraně spolupracují. „V úsecích, které připravuje město, se investoři spolupodílí třeba poskytnutím pozemků pro vybudování opatření,“ přiblížil mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Nová ochrana proti povodním vznikne na území Brna postupně v několika etapách.

Rozšíří koryto řeky

V první fázi se úprav dočká úsek Svratky mezi koupalištěm Riviéra a mostem přes řeku poblíž Uhelné ulice. „Zbouráme tam opěrné zdi a rozšíříme koryto řeky. Břehy upravíme na pozvolnější, aby tam byla dostatečná kapacita pro zadržování vody při jejím větším průtoku a povodních. U Bakalova nábřeží pak vznikne metr vysoký přírodní val, který zabrání rozlití řeky dál,“ vyjmenoval náměstek brněnské primátorky Petr Hladík.

Doplnil, že na úsek mezi Riviérou a Uhelnou už má město vydané platné územní rozhodnutí. Práce na úpravách okolí toku začnou už v létě a potrvají necelé tři roky.

Rozhovor na konci týdne s Václavem Gargulákem, generálním ředitelem Povodí Moravy
Desetkrát horší stav, výrazné sucho trvá, říká ředitel Povodí Moravy Gargulák

Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře se povodně Brnu zatím vyhýbaly. „Statisticky je ale pouze otázka, kdy udeří i tam. V minulosti městu pomohla i Brněnská přehrada a vodní nádrž Vír na Svratce. Ze zkušeností ale víme, že tomu tak nemusí být vždy,“ podotkl Chmelař.

Lépe chránění proti povodním budou kromě Brňanů také obyvatelé Modřic na Brněnsku. Povodí Moravy totiž plánuje vybudovat opatření podél Svratky v délce devatenácti kilometrů. A navíc v desetikilometrovém úseku také v okolí Svitavy. „Zvolené řešení ochrany nenabízí pouze protipovodňový účinek, ale přibližuje řeku lidem. V blízkosti vody vznikne prostor nabízející velké možnosti pro rekreaci a trávení volného času,“ doplnil Chmelař.

Třeba u Bakalova nábřeží se lidé dočkají kolonády pro pěší. Vedle ní povede po samostatné cestě cyklostezka.

Rušení cykloobousměrky na brněnském Mendlově náměstí.
Cyklodoprava? Brno zaspalo, tvrdí kritici. Řešit musí také žalobu

Opatření proti velké vodě v Brně

1. úsek: nábřeží řeky Svratky mezi Riviérou a mostem u Uhelné ulice

2. úsek: nábřeží řeky Svitavy u areálu bývalé Zbrojovky

3. úsek: nábřeží řeky Svratky mezi Sokolovou a Vomáčkovou ulicí

4. úsek: čtvrť Trnitá u řeky Svratky

dohromady 28 etap

náklady přes 5 miliard korun

aktuální práce: u Sokolovy ulice budují protipovodňová opatření na Svratce soukromí investoři