Kyblík za kyblíkem plný nadrcených kamenů, písku a dalšího nepořádku vynášeli z dolnožlebské štoly sedm dní. Tak dlouho trvalo zprůchodnit přibližně třicet metrů podzemní chodby.

„Jednalo se o zásah v poměrně nepřístupné lokalitě, kam nevede ani klasická asfaltová komunikace, takže jsme nemohli využít standardní techniku. Štola byla zhruba od jednoho a půl až do tří metrů vysoká, ale široká pouze metr a stupňovitá, takže veškeré práce museli záchranáři provádět ručně,“ vysvětlil ředitel Hlavní báňské záchranné stanice Most Radim Slabák. Na místě se střídaly dvě pětičlenné skupiny ze dvou sledů mosteckých báňských záchranářů.

Povodeň poničila ve Hřensku jedno z velkých parkovišť, kde zůstala stát řada aut.
Povodně ve Hřensku: Parkoviště přestalo během několika minut existovat

Když začalo v sobotu 17. července pršet, bylo mnohým v Dolním Žlebu jasné, že je zle. Z okolních velmi vysokých kopců se během chvíle na nejsevernější část Děčína začaly valit potoky vody. Prvním, kdo byl na ráně, byla Hana Schejbalová. „Tamhle jsem měla krb, tady sezení, bazén, který tu stál přes třicet let, je taky zničený,“ ukazuje smutně po své zahradě.

Za škody mohla především voda, která nemohla protéct náhonem do staré pily. Ten se totiž velmi rychle ucpal naplaveným materiálem. Aby bylo štolu možné vyčistit, museli na výzvu děčínské povodňové komise dorazit báňští záchranáři z Mostu.

Práce byla náročná i pro profesionály, kteří jsou zvyklí pracovat v podzemí při závalech nebo v jiných podobně extrémních podmínkách. Velké kusy kamenů museli ručně rozbíjet přímo ve štole a pak je společně s dalšími naplaveninami vynášet v kyblících.

Povodně zaměstnaly i dobrovolné hasiče v Zákupech.
Noc hrůzy a strachu. Máme všude vodu, popisují obyvatelé Českolipska

Báňská záchranná služba se specializuje především na práce v podzemí, zřizována je na základě vyhlášky Českého báňského úřadu. V současné době v Česku působí čtyř hlavní báňské záchranné stanice. Kromě té mostecké ještě v Ostravě, Praze a Hodoníně.

Hrozivá sobota

Bleskové povodně udeřily na Děčínsku v sobotu 17. července odpoledne. Nejvíce zasáhly Dolní Poustevnu a Lobendavu na Šluknovsku, voda napáchala velké škody také ve Hřensku a v Děčíně. Tam kromě Dolního Žlebu, kde poničila především cesty, vytopila několik desítek domů v okrajové části města Bělé, kterou tento týden navštívil i premiér Andrej Babiš.

Lidé v Bělé měli velmi často zatopené sklepy nebo přízemí domů. Pod vodou se ocitla například i historická fara, v jejímž sklepě bylo po opadnutí vody asi deset kubíků jemného bahna. To přinesla voda do většiny sklepů, které v Bělé zatopila.