„Z rybníka jsme takových ryb odstranili zhruba deset metráků. Výsledky rozboru vzorků vody sice dostaneme až v pátek, jako příčinu ale odhaduji přemnožení karasů. U dalších druhů ryb jsme totiž takové úhyny nezaznamenali,“ vysvětlil předseda pobočního spolku Vyškov Moravského rybářského svazu Radoslav Kotík.

Ilustrační foto.
Odvlekli ho, když snídal. Muž pak strávil měsíc zavřený na liberecké psychiatrii

S ohledem na velké množství končí ryby v kafilérii. Karas je podle Kotíka pro rybáře většinou jako plevel. „Je pro ně nežádoucí. Nemívají o něj zájem, což je možná škoda, i když jsou výjimky. Regulace jeho rozšíření je obtížná, protože se jedná o sportovní vody, kde jsou větší výlovy komplikované,“ pokračoval.

Nepříjemný zápach

Okolí rybníka je oblíbeným místem lidí pro procházky a sport. Na sociálních sítích si přitom kolemjdoucí už minulý týden stěžovali v souvislosti s úhynem ryb především na nepříjemný zápach. Rybáři však stále intenzivně pracují na vyčištění prostoru.

Test koupaliště v Kolinci
Na testy kvůli koupání s dětmi nepůjdeme, říkají rodiče. Vyrazí radši k rybníku

Někteří místní v diskuzních skupinách spekulovali o vlivu stáří ryb. „Nová osádka však byla v rybníku teprve před deseti lety. Karasové se tam ale dostávají jinými způsoby, pak se rychle množí. Nedávná situace každopádně souvisí s přírodou, rozhodující v tom není lidský faktor,“ zdůraznil zástupce rybářského svazu.