„V našem zařízení máme Rusy i Ukrajince. Na situaci jsme reagovali tím, že jsme je preventivně oddělili tak, aby se nepotkávali. Nejsou spolu na oddílech a nechodí spolu ani do zaměstnání, byť spolu dosud pracovali. Se všemi také hovořili psychologové a další zaměstnanci a tyto pohovory se budou opakovat, neboť situace se vyvíjí,“ řekl Deníku ředitel věznice Pavel Kopačka.

Ruští a ukrajinští vězni měli spolu před začátkem ruské agrese často dobré vztahy, které nenarušilo ani napadení Ukrajiny Ruskem. „Potvrdili nám, že mezi sebou nemají žádné konflikty,“ řekl Kopačka. Doplnil, že nebyl zaznamenán ani žádný případ, že by se k ruským odsouzeným chovali negativně čeští vězni.

Častější komunikace s rodinami 

Vedení borské věznice vyšlo ukrajinským vězňům vstříc v tom, že jim povolilo častější komunikaci s jejich rodinami. „Mohou se se svými blízkými spojit telefonicky nebo pomocí skype. Pokud by se jim s rodinou nedařilo spojit, pokusili bychom se jim v rámci našich možností tento kontakt zprostředkovat. Třeba kdyby měli rodinu někde v evakuačním středisku,“ vysvětlil Kopačka.

Europoslanec Jiří Pospíšil
Dávno jsme upozorňovali, že Putin je zločinec, říká europoslanec Jiří Pospíšil

Objevilo se také několik případů, kdy se na vedení věznice obrátili ukrajinští trestanci se žádostí o propuštění, aby mohli jít bojovat za svou vlast. O tom by ale případně musel rozhodnout soud.