„Je to blbost! Od rána mi každý volá a já už jsem unavená odpovídat na jednu a tu samou otázku,“ reagovala v pondělí dopoledne na dotaz o prodeji majitelka světelského zámku Helena Degerme s tím, že inzerát už je stažený.

Deník kontaktoval i zástupce společnosti Luxent. Ti se ale do uzávěrky k celé věci nevyjádřili.

Inzerát mnohé místní nadzvedl ze židle. Našli se však i tací, kteří o prodeji od začátku pochybovali. „S největší pravděpodobností se jedná o další fake, inzeráty tohoto typu se objevují poměrně pravidelně,“ komentoval například Martin Folejtar. „Podobné inzeráty už tu byly a mám dojem, že to tenkrát paní majitelka řešila s právníky. A lidi všemu věří a hned dělají závěry,“ přidala se Zuzana Mrkvičková.

Opeření hosté na krmítkách bývají různorodí.
Zima přichází, je čas vystrojit ptačí hostinu

Právě to se nakonec ukázalo jako pravdivé. „Zámek žije, pokračujeme v jeho opravách a rozhodně ho prodávat nehodlám,“ dodala rázně Degerme.

Rodina Degerme zámek ve Světlé koupila v roce 2013 za sedmnáct milionů korun. Od té doby památku postupně rekonstruuje. Už šestým rokem do objektu mohou také návštěvníci, protože zde vznikly prohlídkové trasy, kavárna i penzion s restaurací. Součástí zámku je i rozlehlý park, který je celoročně otevřený veřejnosti.