Sedm gólů, dva vyloučení, penalta, vlastní gól a čtyři stovky fanoušků. Parádní podívanou přinesl fotbalový šlágr krajského přeboru mezi Skalicí a českolipským Arsenalem. Ve vypjatém derby zvítězil domácí favorit 4:3.

Bylo to utkání z takzvaných vyhecovaných a hodně bojovné. Padlo 15 žlutých karet a dvě červené. Domácí trenér Zdeněk Baťka k tomu řekl: „ První poločas byla Skalice jednoznačně lepší. Druhý poločas jsme se hloupými chybami nechali zatlačit. Dostali jsme hloupé góly po hlavách, všechno ze standardních situací, i když jsem kluky před zápasem na toto upozorňoval. Přesto utkání bylo bojovné, sice dva vyloučení, což je škoda, ale takový je fotbal.“

Skalice - Česká Lípa 4:3 (2:0)

Českolipskému Arsenalu nevyšel úvod utkání, již ve čtvrté minutě zbytečně ve vápně fauloval Valta domácího Halbicha a byl z toho pokutový kop, který proměnil sám faulovaný. Lípa se snažila, ale hodně chybovala ve finálních přihrávkách. Naopak domácí hráli aktivně, dobře soupeře napadali. Výsledkem byla druhá branka, kdy Halbich prošel do vápna, a následovala gólová střela na 2:0.

O minutu později měla Česká Lípa štěstí při centru Pečenky před branku, kde byli Stejskal a Rydval, kteří se snažili dostat míč do branky. Nejprve gólman Kadlec zlikvidoval střelu Stejskala a následně vše vyřešil Vodrážka odkopem. V závěru první půle se do gólovky dostal Frömmel, když hlavičkoval těsně vedle branky po centru od Hrdličky.

V úvodu druhé půle vyzkoušel pozornost domácího gólmana Kaňkovský z trestného kopu. Potom se šance dostal Frömmel, kterému jeho střelu k tyči vytáhl na roh gólman Blažek. Lípa se dočkala prvního gólu v 58. Minutě. Z rohového kopu poslal Lacek míč na Zemánka, ten to zpětně přistrčil Kaňkovskému a bylo sníženo. Jenže domácí odpověděli hned záhy, kdy Demke využil chyby českolipského gólmana, který nabyl důsledný a zvýšil skóre na 3:1.

Skalice - Česká Lípa 4:3 (2:0).Zdroj: Deník/Jaroslav Marek

Lípa též odpověděla dalším gólem, který vstřelil Mígl.  Hrálo se tvrdě a tak musel jít předčasně do kabin skalický Hauer po druhé žluté. V 74. minutě Chadraba našel ve vápně Kaňkovského, kterému gólman Blažek chytil hlavičku k tyči. O tři minuty později se prosadil hlavou Šlechta, když prodloužil centr od Lacka až za góĺmanova záda a bylo vyrovnáno.

Jenže hosté remízu neudrželi. Šlechta neuhlídal Halbicha, který následně našel na levé straně zcela volného Demkeho, jenž bez problémů poslal míč mezi tři tyče českolipské branky. V závěru utkání dostal červenou i hráč na druhé straně a to Frömmel, též po dvou žlutých.

Trenér hostí Rudolf Věchet k utkání řekl: „ Jsem zklamaný, protože jsme dotahovali a sami si dáme ze čtyř gólů tři. Je mi strašně líto, že jsme neudrželi remízu, protože si myslím, že jsme si ji zasloužili. Bohužel jsme nechytli úvod.“

Branky: 5. z pen. a 25. Halbich, 63. a 80. Demke - 58. vlastní, 65. Migl, 76. Šlechta. Rozhodčí: Bohata, ŽK: 5:8, ČK: 70. Hauer - 85. Frömmel. Diváků: 390.
Sestava Skalice: Blažek – Tschakert, Stejskal Filip (68. Stejskal Antonín), Zlatníček (83. Paštika), Coufal (49. Lebruška) – Rydval, Halbich, Pečenka (51. Demke),  Hauer (71. ČK) – Kraus, Lidmila (90. Baťka).
Sestava Arsenalu: Kadlec – Hrdlička (62. Vaníček), Mígl, Vodrážka (46. Lakatoš), Chadraba – Zemánek (69. Čvančara), Lacek, Valta, Frömmel (87. ČK), Šlechta – Kaňkovský.

Doksy - Bílý Kostel 7:1 (2:0)

Lídr krajského přeboru z Doks dostal dokonalou příležitost dokázat svoji sílu a vyspělost. Oslabení fotbalisté z Bílého Kostela obdrželi sedmigólový debakl. Doksy zvítězili drtivě 7:1. Dva góly dali Matěj Šimon a Tomáš Polívka. Trefili se i Jakub Kouba, Jakub Šimon a Miroslav Kukla.

„Bílý Kostel nebylo mužstvo krajského přeboru, velmi špatná defenziva a asi jim chyběli hráči. Naši vlítli na soupeře, dali dvě branky a pak zvolnili, domnívajíce se, že to půjde samo. Něco jsme si řekli o přestávce v kabině a nástup do druhé půle byl impozantní a prakticky jsme zápas rozhodli. Mohli jsme dát prostor celému kádru,“ řekl trenér Michael Šimek.

„Bylo to sedmé vítězství v řadě a každý příští soupeř nás bude chtít obrat. V dalším zápase nás čeká derby s Českou Lípou. Od tohoto zápasu můžeme čekat cokoliv,“ doplnil obránce Michal Kopecký.

Trenéra posledního Bílého Kostela Libora Janáčka debakl nepřekvapil. „Sedm gólů není překvapení na to, v jaké sestavě jsme přijeli, odpovídá to. Doksy mají ze všech týmů nejlépe poskládané mužstvo a zatím jsou jediní, co by mohli jít dál. Dnes ještě nevím, zda bychom chtěli hrát krajský přebor i v příštím roce.“

Branky: 2., 53. a 83. z pen. Šimon, 50. a 63. Polívka, 10. Kouba, 73. Kukla - 71. Jan Ďuriš. Rozhodčí: Bahník, ŽK: 1:3. Diváků: 150.
Sestava Doks: Kotyk Martin, Šimon Matěj, Finklár Martin, Šimon Jakub (82. Plachý Jura), Kukla Miroslav, Kopecký Michal, Kouba Jakub (60. Brodský Ondřej), Burián Marek, Bečvařík David, Polívka Tomáš (76. Konečný Tomáš), Novák Martin.

Višňová - Nový Bor 1:0 (0:0)

Zatímco lídr přeboru si s chutí zastřílel, Nový Bor musel skousnout nejtěsnější porážku 0:1 ve Višňové. „Kluci v závěru bojovali o vyrovnání. Do vápna létali míče jeden za druhým a také několikrát při domácích stálo i štěstí. Nakonec jednobrankové vedení udrželi až do závěrečného hvizdu,“ řekl sekretář Jiří Obrovský.

Do dalšího utkání na hřišti soupeře šli Novoborští v oslabené sestavě. Chyběli oba Vackové, Janů a nemocný Kramer. Naopak na lavičku náhradníků usedli D. Blumentritt, F. Šimoník a A. Holubec.

Zápas začal z obou stran ve velmi dobrém tempu. Ve druhé minutě domácí zahrávali rohový kop, ale střela šla vedle. V 10. minutě předvedl spolehlivý zákrok novoborský gólman Král.  V 15. minutě měli výhodu trestného kopu před vápnem hosté, dobrá střela Broschinského ale jen o málo minula šibenici. O minutu později stejným způsobem naložili se střelou domácí.

Ve Višňové se méně hraje a více střílí, což domácí potvrdili ve 28. minutě. Snahu jim však překazil výborný zákrok brankáře Krále. Jeho zákrok ve 39. minutě poslal míč nad branku po trestném kopu domácího Soukupa. V úvodu druhého poločasu se ocitl sám před brankářem domácích Částka, ale bylo tam málo místa na lepší zakončení. Hosté bojovali a chtěli bodovat, jenže domácí se dokonale stáhli kolem vlastní branky.

Z ojedinělého proti útoku v 63. minutě získali domácí výhodu rohového kopu. Ten také hráli nízko k brance hostů, kam se dostal zkušený hráč domácích Melka a hlavou poslal míč za přední tyč - 1:0. Toto skóre vydrželo až do konce zápasu.

V sobotu se Novoborští po dvou zápasech venku představí doma proti Hrádku nad Nisou. „Jsme na šestém místě s deseti body. A to znamená, že v dalších bojích to nebude lehké, ale musíme zrychlit hru a zejména přihrávky a k těm přidat i přesnost,“ dodal Obrovský.

Branka: 64. Melka. Rozhodčí: Havel, ŽK: 1:1. Diváků: 220.
Sestava Nového Boru: Král, Devátý, L. Broschinský, J. Broschinský, Pentelichuk, Šimůnek, Havel, Stromecký (80. Šimoník), Kubeš, Nosek, Částka.

Další výsledky krajského přeboru:

Rovensko - Frýdlant 1:0 (0:0)
Branka: 90. Malý. Rozhodčí: Vrtal, ŽK: 3:1. Diváků: 150.

Hrádek - Železný Brod 1:1 (0:1)
Branky: 82. Brožík - 38. Makula. Rozhodčí: Vítek, ŽK: 2:1. Diváků: 200.

Sedmihorky - Chrastava 1:1 (0:1)
Branky: 62. Marek - 16. Suk. Rozhodčí: Dočekal, ŽK: 3:3. Diváků: 120.

TABULKA

KP Libereckého kraje.Zdroj: Deník

Miroslav Dalík, Vladimír Černý, Pavel Mikeš