„Hlídáme pouze to, aby tuzemské kluby ve jménu nepoužily hanlivá slova,“ přiblížil Jan Pauly, ředitel Legislativně právního oddělení fotbalové asociace.

Znojmo vidělo pět československých gólů do sítě Barcelony
Do Znojma přijela slavná Barcelona. Výběr Čechů a Slováků jí nastřílel pět gólů

Fantazie při vymýšlení nových jmen nezná mezí. Řada týmů se pro změnu rozhodla z „hecu“ u piva, jiné celky naopak dumaly až moc a skončilo to kopií významného zahraničního klubu. Důvody jsou různé. Kvůli slavné historii nebo působivému zápasu na evropské scéně.

„Vidím za tím snahu odlišit se,“ konstatoval Tomáš Klečka, fotbalový manažer a expert na marketing. „Ale jde jen o amatéry, proto si nemyslím, že by jim to přineslo nějaký ekonomický efekt a větší počet diváků. Celkem pochybuji o správnosti celé myšlenky,“ řekl.
V českých luzích a hájích můžete najít třeba Ajax, Arsenal či Juventus.Zdroj: Deník
Ano, stačí se podívat do historie. Na severu Moravy ve vesničce Vrchy nedávno existoval klub jménem Real. Zanikl. Nesehnal hráče.

Jde o protiprávní jednání?

Celá problematika má ještě jeden aspekt. Docela podstatný. Převzetí názvu, na nějž se vztahuje ochranná známka, může přinést problémy. „Já bych řekl, že jde o trestný čin,“ vysvětlil advokát Rudolf Leška, odborník na sportovní právo.

Matěj Helešic věří, že i v Pardubicích může Dynamo uspět.
Z Baníku do druhé ligy? Moje první volba, tvrdí reprezentant Helešic o Dynamu

Fakt, že vám české úřady dají zelenou, nic neznamená. Soudy jsou zavalené horou žádostí a málokdy řeší (tuší), že ten či onen název spolku je protiprávní.

Popotahování by klidně mohli zažít zástupci Juventusu Mohelnice. „Na nikoho v Turíně nemáme kontakt. Vtipkovali jsme, že by nám mohli poslat na pár utkání Ronalda, nestalo se…“ líčil za klub Pavel Hampl.

Prezident SK Spartak Příbram Vladimír Králíček.
Příbram bere jako Barcelonu. Prezident Spartaku: Chci vychovat velký talent

Pro upřesnění: celek ze Šumperska se podle „Staré dámy“ nazývá už od 80. let, převzal od ní i původní logo.

Možný "italský kolotoč"

„Těží z toho, že se o nich neví. Ale představte si, že by se český klub ocitl v nějaké aféře. Troufám si tvrdit, že Italové by ihned rozjeli kolotoč,“ řekl další sportovní právník Jan Nemanský.

Možná je lepší zůstat u tradičního jména. Co myslíte?

Fotbalista Štěpán Kacafírek hrál v sezoně 2016/17 první ligu v Příbrami.
Loni hrál ligu proti Spartě, teď Kacafírek posílil tu kutnohorskou