O oba stánky už pět let pečuje Milada Suková. Jeden vydává alko a nealko nápoje, nabízí také sortiment pro nejmenší fanoušky. Ten druhý pak láká na opravdové laskominy – langoše, klobásy nebo Kuldovy ježečky. „Nejvíce u nás frčí langoše, těch prodáme určitě nejvíc. A z pití? Tak samozřejmě točené pivo,“ přiznává s úsměvem.

Všechny pokrmy jsou lahodné, jelikož mají punc největší poctivosti. Jsou totiž domácí. „Langoše, klobásy a maso si děláme sami doma. Jediné, co kupujeme, jsou ty buřty,“ zdůraznila.

„Všichni obsluhující mají pochopitelně platné zdravotní průkazy. Ceny jsou zde lidové, neboť jde o uspokojení diváků a snahu o jejich navýšení. Drobný výdělek z této činnosti se používá zásadně na opravu součástí těchto dvou zařízení. Jde například o nové žlaby, střechu, stoly a lavice. Nebo na nákup vybavení, jako je lednička, příbory, kompresor, ohřívač vody nebo pánve,“ vysvětlil manažer Vilémova Libor Sklenář.

Na domácí zápasy týmu z výběžku chodí průměrně dvě stovky diváků. „Upřímně, lidé toho zase tak moc nekoupí. Přeženu to, pokud tady průměrně nechá jeden fanoušek stovku. Ale asi ani to ne. Kdybych já někam vyrazila, nechám tam třeba pět stovek. Tržby jsou tady po každém zápase vesměs stejné,“ zakroutila hlavou.

Fotbalový bufet.

O přesném množství uzenin a třeba těsta na langoše už má přehled. „Víte, dělám to tady už pět let. To už člověk pozná, kolik si toho má připravit. Ta poptávka fanoušků zůstává stejná, takže už mě nemůže nic překvapit,“ podotkla. Speciální sezonní nabídka občerstvení ve Vilémově kdysi bývala. Jenže… „Jasně, zkoušeli jsme reagovat na určité období nějakou speciální nabídkou. Bohužel se to nechytlo, nic podobného už zkoušet nebudeme,“ má jasno Suková.

Nalákat nové fanoušky právě díky pití nebo jídlu? Podle ženy, která má pod palcem občerstvení ve Vilémově, prakticky nemožné. „Chodí stejná sorta lidí, nestane se, že by začali chodit noví fanoušci,“ dodala Milada Suková. A kdy můžete vyrazit na Vilémova na dobré občerstvení a fotbal? Už v sobotu 1. září, kdy aktuálně třetí tým tabulky hostí od 17 hodin Perštejn.

FRÝDLANT

Slovan Frýdlant, krajský přebor
Název stánku: Stánek U Skrblíka
Otevřeno: v době tréninků A týmu a na zápasy
Jídlo: bramboráky (kus za 8 Kč), steaky, kuřecí steaky, klobásy (40 Kč), utopence, hranolky, párky v rohlíku. Posezení pro 30 lidí
Pití: Kozel 11 a veškeré nealko
Kdy hrají: sobota 1. září od 10:30 s SK Skalice u České Lípy

ŽELEZNÝ BROD

FK Železný Brod, krajský přebor
Otevřeno: v době zápasů
Jídlo: klobásy, sladkosti.
Pití: pivo, nealko
Kdy hrají: sobota 1. září od 10:30 s TJ Sokol Rovensko

RUPRECHTICE

Sokol Ruprechtice, I. A třída
Klub U Piráta
Otevřeno: denně
Jídlo: párek, utopence, nakládaný hermelín, ale zejména a pouze při zápasech skvělá klobása za 40 Kč přímo z udírny
Pití: veškeré nealko, pivo – Plzeň 12, Gambrinus 10, Svijany, Konrád a Kozel 11
Kdy hrají: sobota 1. září od 10:30 s TJ Jiskra Mimoň

VELKÉ HAMRY

TJ Velké Hamry, I. B třída
Jídlo: grilované klobásy za 45 Kč
Pití: Gambrinus, cola, kofola, malinovka
Kdy hrají: sobota 1. září od 17 hod. s Roztoky

ALBRECHTICE

TJ Albrechtice v Jiz. horách/Jiřetín, I. B třída
Jídlo: klobása, opečené maso
Pití: pivo za 30, kola, nealko
Kdy hrají: sobota 1. září od 16 hod. s SK Jívan Bělá